De uitzending van Nieuwsuur op 29 november en het recent verschenen artikel in Medisch Contact, laten zien dat meer dan de helft van de a(n)ios, arts-onderzoekers en geneeskundestudenten te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. De Jonge Specialist zag bij haar Gezond en Veilig Werken enquête in 2022 vergelijkbare cijfers: 1 op de 3 a(n)ios gaf aan wel eens te maken te hebben gehad met ongewenst gedrag zoals intimidatie, pesten en seksueel ongewenste aandacht. Het is zorgelijk dat zoveel (jonge) artsen hiermee te maken krijgen en voor De Jonge Specialist is elke vorm van ongewenst gedrag onacceptabel.
Veilig werk- en opleidingsklimaat
De Jonge Specialist streeft een veilig werk- en opleidingsklimaat na voor elke aios, anios en arts-onderzoeker. Vanzelfsprekend zouden de cultuur, normen en waarden dusdanig moeten zijn dat grensoverschrijdend gedrag nooit en te nimmer voorkomt, zeker niet onder collega’s en supervisoren. Dit vraagt om een cultuurverandering, waarin het melden van dit gedrag vanzelfsprekend wordt en we elkaar hierop kunnen aanspreken. Zeker als het gaat om grensoverschrijdend gedrag door collega’s of supervisoren zien we dat a(n)ios dit gedrag vaak niet melden. Bij seksueel overschrijdend gedrag onderneemt 1 op de 4 a(n)ios geen actie. We zien en horen dat jonge artsen geen meldingen durven te maken vanwege hun afhankelijkheidspositie en angst voor nadelige gevolgen voor hun opleiding of carrière. Een andere bekende reden om niet te melden is dat het vaak lastig blijft om te bepalen wat de juiste vervolgstappen zijn om het ongewenste gedrag aan te pakken. Om organisaties en opleiders hierbij te helpen ontwikkelt De Jonge Specialist momenteel in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten (FMS) een praktische tool om actief aan de slag te gaan met een veilig opleidingsklimaat binnen afdelingen. Het niet melden en bespreekbaar maken van het probleem, staat het realiseren van een veilig werk- en opleidingsklimaat in de weg.
Anoniem Meldpunt
Omdat we zien dat de weg naar de juiste persoon (opleider, COC, RGS) soms niet wordt gevonden voor het melden van een onveilig opleidingsklimaat, is het idee ontstaan een Anoniem Meldpunt op te richten. Met het Anoniem Meldpunt wil De Jonge Specialist een platform creëren waar duidelijk de escalatieroutes voor aios, anios en arts-onderzoekers op beschreven staan. Als de informatie op het platform onvoldoende is om te komen tot een oplossing, wordt ook de optie geboden om anoniem of niet anoniem melding bij De Jonge Specialist te doen. De Jonge Specialist zal dan alles doen wat in haar macht ligt om de aios, anios of arts-onderzoeker te helpen zijn of haar werk- en opleidingsklimaat veilig(er) te maken. We verwachten het Anoniem Meldpunt volgend jaar te kunnen lanceren!
Deel jouw ervaringen: positief of negatief!
Wij zullen ons vanuit DJS hard maken om aandacht te blijven vragen voor dit probleem. Zo zullen we in 2024 opnieuw onze Gezond en Veilig Werken enquête uitzetten om het probleem te blijven monitoren. Daarnaast verwachten wij het anoniem meldpunt in 2024 te implementeren om als landelijke belangenbehartiger van alle arts-assistenten en onderzoekers, actief toe te werken naar een veilig en vooral prettig leerklimaat om in te kunnen groeien. Heb je andere mogelijke oplossingen of suggesties? Of wil je bij ons een melding doen van een onveilig klimaat? Laat het ons weten via info@dejongespecialist.nl.