Méér werkplezier voor jonge artsen

Denk met ons mee op 20 november!

Hoe zorgen we ervoor dat jonge dokters iedere dag met plezier naar hun werk gaan, mentaal fit blijven en méér tijd voor de patiënt hebben? Dat is de rode draad van de beweging die De Jonge Specialist, de LAD, LOVAH (de aios-vereniging voor huisartsen in opleiding) en VvAA dit najaar samen lanceren. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) staat achter het initiatief. Als kick-off organiseren we op woensdagavond 20 november een startbijeenkomst in Utrecht, onder leiding van professoren Kiki Lombarts en Antoinette de Bont. Wil jij daarbij zijn en met ons meedenken? Geef je dan nu op!

Waarom deze beweging?

De cijfers liegen er niet om: bijna één op de vijf a(n)ios kampt met burn-outklachten. Uit onderzoek van De Jonge Specialist blijkt dat de hoge werkdruk en een verstoorde werk-privébalans daar een belangrijke rol in spelen. Daarnaast leidt de werkcultuur ertoe dat 40% van de a(n)ios met burn-outklachten onvoldoende de kans krijgt te herstellen.

Onacceptabel, vinden DJS, de LAD, LOVAH en VvAA, want de hoge werkdruk en de werkcultuur zorgen niet alleen voor een dalend werkplezier, maar onderzoek heeft óók aangetoond dat een verminderd welzijn van artsen een negatieve impact heeft op de kwaliteit van zorg. Om het tij te keren, starten de vier organisaties daarom een nieuwe beweging. De IGJ vindt deze beweging cruciaal voor een goede en veilige zorg en denkt daarom mee.

Wat gebeurt er op 20 november?

Op 20 november organiseren we een startbijeenkomst, onder leiding van Kiki Lombarts (hoogleraar Professional Performance) en Antoinette de Bont (bijzonder hoogleraar Sociologie van Innovaties in Zorg), waarbij we in gesprek willen gaan met 80 anios, aios en andere jonge artsen over vier domeinen:

  1. Persoonlijke veerkracht
  2. Organisatie van zorg
  3. Cultuur, welzijn
  4. Zingeving

Doel van de avond is om ideeën te verzamelen en focus aan te brengen, zodat we genoeg aanknopingspunten hebben voor een breder kwantitatief onderzoek. We starten de beweging vanuit de jonge dokters en nodigen in een later stadium ook de meer ervaren generaties artsen uit om aan te sluiten en mee te denken. De uitkomsten van het onderzoek worden breed gedeeld en geagendeerd. Vervolgens gaan we met elkaar concreet aan de slag om zaken te verbeteren.

Wil je meedenken op 20 november?

Geef je dan op. Vanaf 18.00 uur staat er in Utrecht een warme maaltijd voor je klaar. De bijeenkomst start om 19.00 uur en eindigt rond 21.30 uur. Er is plaats voor 80 deelnemers. De organisatie selecteert de kandidaten. Bij de toekenning van plaatsen wordt gekeken naar een evenwichtige verdeling qua specialismen en regio’s