Nationale enquête gezond en veilig werken

3 minuten leestijd

Ben jij anios, aios of arts-onderzoeker? Vul dan nu de nationale a(n)ios gezond en veilig werken enquête 2020 van De Jonge Specialist. We vragen ook in 2020 jouw hulp. Wij willen weten wat er speelt bij jou en je collega’s: waar heb je behoefte aan, hoe ziet jouw werkomgeving eruit, welk effect heeft COVID-19 hierop gehad en wat zijn jouw wensen voor jouw toekomstige werkomgeving? Hoe hoger de respons, hoe beter we ons kunnen inzetten voor jouw positie en hoe sterker we staan. Op 1 november is de enquête gesloten. We hopen over een paar weken de resultaten met je te kunnen delen.

In 2018: 1 op de vijf jonge artsen heeft burn-out klachten

Al in 2015 onderzocht De Jonge Specialist (DJS) burn-out onder jonge artsen. In 2018 deden we een groter vervolgonderzoek en hebben we de resultaten gepresenteerd van de Nationale a(n)ios enquête Gezond en veilig werken 2018. De resultaten waren zorgelijk. Eén op de vijf artsen rapporteert burn-out klachten. Maar er is meer aan de hand.

Resultaten van de enquête 2018

Gemiddeld wordt er acht uur per week overgewerkt, zonder dat hier compensatie in tijd of geld tegenover staat. Slechts 1 op de 7 ondervraagden kan regelmatig pauze nemen. Daarnaast kan slechts 15% van de jonge dokters aan het einde van de werkdag direct naar huis. Na een aanwezigheidsdienst (bijvoorbeeld een avond- of nachtdienst) kan minder dan 10% direct naar huis. Uit de enquête blijkt ook dat wanneer jonge dokters langdurig afwezig zijn door bijvoorbeeld ziekte of zwangerschap, er in 70% van de gevallen geen vervanging wordt geregeld.

Acties vanuit De Jonge Specialist

Na het publiceren van de resultaten hebben we veel media aandacht ontvangen. Ook zijn we in gesprek gegaan met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Arbeidsinspectie (Inspectie SZW), het ministerie van VWS, de Tweede Kamercommissie Zorg en diverse politieke partijen. We zijn in gesprek gegaan met de raden van bestuur van de opleidingsziekenhuizen en hebben nog meer werk gemaakt van onze informatievoorziening over arbeidsomstandigheden. Daarnaast hebben we een workshop Gezond en Veilig Werken ontwikkeld die we aanbieden aan de ziekenhuizen. Op 20 november 2019 hebben we samen met de LAD, LOVAH en VvAA de nieuwe beweging Zin in Zorg gelanceerd. Doe ook mee!

Neem contact met ons op

Kortom, werk aan de winkel nog steeds! Een gezond en veilig opleidingsklimaat willen we immers allemaal! Heb jij een goed voorbeeld van jouw instelling over hoe zij omgaan met verhoogde werkdruk, burn-out, verstoorde werk-privébalans of meer, laat ons dit weten! Of wil je juist aan de bel trekken over de omstandigheden waar jij mee te maken krijgt tijdens het werk of heb je andere informatie, mail ons dan via info@dejongespecialist.nl.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.