Afgelopen week stuurde DJS een brief naar het bestuur van Stichting BOLS omdat DJS zich zorgen maakt over de waarborging van de kwaliteit van de medische specialistische vervolgopleiding. Stichting BOLS maakt verdeling voorstellen voor de instroom van alle aios van de medische vervolgopleidingen in Nederland die bekostigd worden door middel van de beschikbaarheidsbijdragen. Simpel gezegd; stichting BOLS bepaalt definitief hoeveel aios er per specialisme per regio mogen starten in dat jaar. In Stichting BOLS zijn drie partijen vertegenwoordigd: Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).
Stichting BOLS heeft een verdeelsleutel afgesproken om de instroom te verdelen. Deze verdeelsleutel houdt onder andere rekening met:
- het percentage opleidingsinstellingen, dus ziekenhuizen waar een medische vervolgopleiding gegeven wordt aan aios door opleiders, en
- het percentage adherentie-instellingen, dus voor hoeveel patiënten het ziekenhuis en de regio verantwoordelijk zijn, ook als daar geen aios zijn en dus geen opleiding is.
In de huidige verdeelsleutel wegen deze twee punten even zwaar mee. Dat betekent dat het aantal opleidingsplaatsen in een regio mede bepaald wordt aan de hand van het patiëntenaanbod in ziekenhuizen die geen opleiding verzorgen.
De Jonge Specialist en de wetenschappelijke verenigingen signaleren dat deze verdeelsleutel steeds meer zal leiden tot een disbalans met negatieve gevolgen voor de opleiding. Aan de ene kant zijn er regio’s waar de opleidingsinstellingen kleiner worden. Ze krijgen minder aios omdat ze een kleiner adherentiegebied kennen. Dit zal het opleidingsklimaat negatief beïnvloeden, de continuïteit van opleiden onder druk zetten, en de werk- en opleidingsdruk van de individuele aios verder vergroten. Aan de andere kant zijn er regio’s met een groter adherentiegebied waardoor het aantal aios toeneemt en de opleidingsinstellingen groter worden. Dit zal leiden tot teveel aios per opleidingsinstelling omdat zij alleen in de opleidingsinstellingen worden opgeleid en niet in de overige maar wel meetellende adherentie-instellingen. Hierdoor kan er onvoldoende individuele exposure ontstaan en verminderde mogelijkheid om een individuele opleiding goed vorm te geven. Beide situaties zijn zeer onwenselijk en leiden tot een ondermaats opleidingsniveau.
De wetenschappelijke verenigingen en de Federatie Medisch Specialisten hebben al hun bezwaar geuit. Om onze zorgen te uiten stuurden ook wij een brief naar Stichting BOLS samen met vele juniorverenigingen en arts-assistentenverenigingen met de oproep om opnieuw te kijken naar de verdeelsleutel en de kwaliteit van opleiding voorop te stellen.
De brief die we stuurden lees je hier.