Principeakkoord cao Ziekenhuizen: RGS vergoeding geregeld

3 minuten leestijd

​Nadat het overleg voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen vastliep, zijn werknemersorganisaties LAD/FBZ, FNV, CNV en NU’91 op 15 mei opnieuw in overleg gegaan met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze bereikten diezelfde avond een principeakkoord voor een nieuwe cao, met belangrijke afspraken over salarisontwikkeling, generatiebeleid en een nabetaling van de onregelmatigheidstoeslag (ORT).

De cao-partijen kwamen op 7 april voor het laatst bij elkaar. De NVZ legde tijdens die overlegronde een bod op tafel, dat in de ogen van alle werknemersorganisaties onvoldoende was. Het cao-overleg werd abrupt afgebroken en een nieuwe cao leek ver weg. FNV, CNV en NU’91 kondigden acties aan en startten een handtekeningenpetitie. LAD/FBZ besloot daar niet aan mee te doen. “In onze ogen bood de werkgeversdelegatie ruimte voor verder overleg en we vonden het zonde om die ruimte niet te benutten”, aldus onderhandelaar Rob Koster. “Bovendien vonden we het niet in het belang van de 190.000 werknemers in ziekenhuizen om nu langdurig acties te gaan voeren, aangezien de huidige cao is afgelopen en er belangrijke onderwerpen liggen waarover in onze ogen afspraken moesten worden gemaakt.”

Afspraken

Na een korte radiostilte zijn de cao-partijen daarom toch weer met elkaar in gesprek gegaan. Na een intensieve avond onderhandelen heeft dat geleid tot een principeakkoord. Daarin zijn onder andere de volgende afspraken gemaakt:

  • De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 januari 2017 tot 1 april 2019.
  • De salarisschalen en salarissen worden per 1 juli 2017 verhoogd met 1,75% en per 1 juli 2018 nog eens met 2%.
  • Medewerkers krijgen tijdens de looptijd drie keer een eenmalige bruto uitkering op basis van een voltijd dienstverband: € 200 in september 2017, € 200 in september 2018 en € 125 in februari 2019.
  • De vakantiebijslag wordt verhoogd van 8,0 naar 8,33%.
  • Artsen in opleiding tot medisch specialist zijn verplicht zich in te schrijven bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). De kosten verbonden aan de inschrijving worden door de werkgever vergoed.

Vergoeding RGS inschrijfkosten

Vooral dit laatste punt is voor aios van groot belang. De Jonge Specialist heeft zich de afgelopen twee jaar met steun van de KNMG en Federatie Medisch Specialisten hard gemaakt voor een vergoeding van deze kosten. Voor aios in de academische ziekenhuizen was dit al geregeld per 1 januari 2016. DJS is blij dat het nu ook voor aios in de algemene ziekenhuizen geregeld is.

Toekomstbestendige afspraken

Onderhandelaar Rob Koster, die namens LAD/FBZ samen met José Klerks de onderhandelingen voerde, is blij dat de cao-partijen elkaar hebben weten te vinden. “We zijn blij dat veel punten uit onze inzet zijn meegenomen, waardoor we toekomstbestendige afspraken en goede vergoedingen en salarisafspraken zijn overeengekomen waar alle werknemers iets aan hebben. “

Meer informatie vind je op de website van de LAD.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.