Zelfevaluatie-instrument voor veilig opleidingsklimaat nu beschikbaar

2 minuten leestijd
Een van de belangrijkste randvoorwaarden voor een kwalitatief goede opleiding voor arts-assistenten is een veilig opleidingsklimaat. Iets waar De Jonge Specialist zich actief voor inzet, omdat het in de praktijk nog lastig blijft om dit onderwerp te bespreken en in bredere zin te evalueren en optimaliseren. Daarom heeft DJS een bijdrage geleverd aan het Zelfevaluatie-instrument Veilig Opleidingsklimaat, ontwikkeld door de Federatie Medisch Specialisten. Het is bedoeld om de ervaren sociale veiligheid binnen opleidingsgroepen te beoordelen en gerichte afspraken te maken voor meetbare verbeteringen.

Met dit instrument wordt de sociale veiligheid met behulp van een veiligheidsladder geëvalueerd en in kaart gebracht (zie afbeelding). Dit kan bijvoorbeeld als vast onderdeel van de kwaliteitscyclus, bij signalen van onveiligheid of voor iedere groep die met elkaar wil werken aan verbetering van het opleidingsklimaat. Opleidingsgroepen worden aangemoedigd om deze innovatieve tool en bijbehorende toolbox te omarmen, als een krachtige stap in de richting van een opleidingsklimaat waarin veiligheid, groei en samenwerking centraal staan.

De Jonge Specialist zal eind 2024 opnieuw de Gezond en Veilig Werken enquête uitzetten, om input te krijgen over de huidige situatie en aandachtspunten voor arts-assistenten om randvoorwaarden en de kwaliteit van de opleiding verder te verbeteren. Ook werkt DJS aan het ontwikkelen van een landelijk “Anoniem Meldpunt” om ongewenst gedrag aan te pakken.

Gerelateerde trainingen:

Inleiding  Power dynamics
Omgaan met machtsverhoudingen op de werkvloer

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.