Onderhandelaarsakkoord bereikt voor nieuwe Cao GGZ

3 minuten leestijd

​In de nacht van 5 op 6 juli is een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een nieuwe Cao GGZ, die loopt van 1 juni 2019 tot 1 december 2021.

Afgesproken is onder meer dat het salaris van de werknemers gemiddeld met 3,3% per jaar wordt verhoogd en dat aios de kosten voor inschrijving bij de RGS vergoed krijgen.

Omdat de oude cao per 1 juni 2019 afliep, gingen de cao-partijen op 23 mei in onderhandeling over een nieuwe cao. Het werd helaas geen vliegende start, omdat in de inzetbrief van GGZ Nederland een aantal verslechteringen werden voorgesteld die haaks stonden op de ambitie van de werknemersorganisaties. Na vier onderhandelingsrondes lukte het uiteindelijk een akkoord te bereiken, waarbij alle eerder voorgestelde verslechteringen van tafel zijn gegaan. Onderhandelaar José Klerks, die namens de LAD en De Jonge Specialist ook de belangen van a(n)ios vertegenwoordigt: “We zijn blij dat het in een relatief korte, maar intensieve onderhandelingsperiode is gelukt om tot goede afspraken te komen, waar alle werknemers in de ggz iets aan hebben.”

In het onderhandelaarsakkoord is (onder andere) het volgende afgesproken:

Salarisontwikkeling

Per 1 oktober 2019 krijg je een salarisverhoging van 3%; daarna wordt het salaris per 1 augustus 2020 nog eens met 3% verhoogd en per 1 juni 2021 met 2,1%. Verder ontvangen werknemers in november 2021 een eenmalige uitkering van maximaal 500 euro bruto (voor parttimers naar rato van het dienstverband). Afgezet tegenover de looptijd betekent dit bij elkaar opgeteld een gemiddelde salarisverhoging van 3,3% per jaar. Het salaris van leerlingen wordt gedurende de looptijd met 8-10% verhoogd. 

Wettelijk verplichte registraties

Aios (incl. aios die de Master in Addiction Medicine volgen) krijgen de kosten voor inschrijving bij de RGS vergoed.
Als je over een registratie beschikt die ook vereist is in de vacaturetekst van de instelling, krijg je de gemaakte registratie door de werkgever vergoed. 

E-learning

Voor alle werknemers die geen doorbetaalde lestijd hebben en een verplichte opleiding via e-learning volgen, is afgesproken om lestijd als werktijd te beschouwen. Daarbij wordt per e-learning-module bepaald wat de benodigde en te compenseren lestijd is. 

Medische staf

In de cao wordt opgenomen dat elke ggz-instelling die gespecialiseerde ggz levert, een georganiseerde vorm van inspraak van medisch specialisten (verder te noemen een medische staf) heeft conform de ‘regeling inspraak medisch specialisten’ (zie ook bijlage X in het akkoord). Op die manier is de inspraak van medisch specialisten formeel in de cao verankerd.

Meer weten? Bekijk dan het onderhandelingsakkoord in de bijlage

A(n)ios die lid zijn van De Jonge Specialist, mogen binnenkort hun stem uitbrengen over het akkoord. Je krijgt hiervoor medio juli een mailing toegestuurd met een stemlink

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.