Steun vanuit European Junior Doctors voor een goede cao

2 minuten leestijd

Afgelopen weekend heeft de General Assembly van de European Junior Doctors (EJD) haar steun uitgesproken voor de acties voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen. In de EJD zijn alle jonge dokters van 22 Europese landen vertegenwoordigd. De EJD roept de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op om snel met een goed bod te komen waarmee de ziekenhuiswerknemers in kunnen stemmen. De motion of support vind je hier.

Op 20 november is de landelijke actiedag. Actiecomités van 82 ziekenhuizen en revalidatiecentra hebben gereageerd op de oproep van de vakbonden FNV, FBZ, NU’91 en CNV. Op dit moment treffen de vakbonden met de actiecomités in de ziekenhuizen alle juridische en praktische voorbereidingen. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, worden 24 uur lang gesloten voor niet-spoedeisende zaken.

Eerder schatten de vakbonden dat minimaal de helft van de ziekenhuizen gehoor zou geven aan de oproep van de vakbonden op 17 oktober. Na een week moesten zij de verwachtingen positief bijstellen naar 2/3 van de ziekenhuizen. Inmiddels klimt het percentage naar de 90%. Hieruit blijkt dat de actiebereidheid binnen de ziekenhuizen nog steeds stijgende is.

K​èren Zaccai, voorzitter van De Jonge Specialist, roept collega’s op solidair te zijn met de acties. Zo schrijft zij in Medisch Contact: “Veel jonge dokters voelen zich wel betrokken. Als we zorgpersoneel niet behouden, kunnen we geen goede zorg leveren”. Het hele artikel lees je hier.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.