Ziekenhuizen gaan niet in op ultimatum: acties in voorbereiding

3 minuten leestijd

​De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is niet ingegaan op de eisen in het ultimatum dat de LAD/FBZ samen met de andere werknemersorganisaties heeft gesteld voor een betere Cao Ziekenhuizen. Dat betekent dat we een actietraject ingaan en daarvoor doen we ook een beroep op jou!

Anios en aios die lid zijn van De Jonge Specialist worden aan cao-tafels vertegenwoordigd door de LAD/FBZ. De afgelopen maanden heeft de LAD/FBZ samen met de andere drie werknemersorganisaties (FNV, CNV en NU’91) overleg gevoerd met de NVZ over een nieuwe Cao Ziekenhuizen. Helaas zijn die onderhandelingen op niets uitgelopen: de NVZ kwam met een eindbod met een salarisvoorstel dat onder de afspraken in andere cao’s ligt. Daarnaast kwam ze met onvoldoende concrete maatregelen om de werkdruk en burn-outklachten aan te pakken.

Na het vastlopen van de onderhandelingen hebben de werknemersorganisaties samen een ultimatum gesteld en de NVZ opgeroepen met een beter cao-voorstel te komen. Helaas blijft de NVZ hardnekkig vasthouden aan haar standpunten. Bovendien heeft ze aangegeven niet verder te willen bewegen om betere cao-afspraken te maken. Dat laat ons geen andere keuze dan onze eisen door middel van collectieve acties kracht bij te zetten. De komende tijd worden in diverse ziekenhuizen ludieke acties georganiseerd en in enkele ziekenhuizen zondagsdiensten gedraaid.

Waarvoor voeren we actie?

De LAD/FBZ wil concrete afspraken maken om de werkdruk aan te pakken, onder meer door de administratieve lasten te verminderen en de hersteltijd na bereikbaarheids- en nachtdiensten te verlengen. Daarnaast wil ze dat generatiebeleid veel meer van de grond komt, dat er een marktconforme salarisverhoging komt en een volledige vergoeding van de contributie voor beroepsorganisaties.

Namens DJS heeft ze specifiek voor a(n)ios de volgende speerpunten:

  • Uitbreiding van salarisschalen van aios, gezien de vele jaren van ervaring die ze voor de opleiding opdoen
  • Coaching als preventieve maatregel voor alle a(n)ios, bijvoorbeeld ter vermindering van burn-out klachten

Actietraject

In ziekenhuizen door heel Nederland komen actiecomités van werknemers de komende dagen/weken bij elkaar om de acties voor te bereiden. Drie ziekenhuizen hebben tot nu toe aangegeven een zondagsdienst te houden: de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. In andere ziekenhuizen worden andere acties voorbereid zoals protestbijeenkomsten, sit-ins, speeddates op bepaalde onderwerpen en andere ludieke activiteiten.

Werknemersbijeenkomsten

Binnenkort vinden bijeenkomsten plaats voor werknemers, onder andere in ziekenhuizen waar een zondagsdienst op stapel staat. Zo staat a.s maandag, 24 juni, om 12.00 uur een bijeenkomst gepland bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Tijdens de werknemersbijeenkomsten bepalen de lokale actiecomités samen met hun achterban de vervolgstappen. Werk je als anios of aios in een algemeen ziekenhuis? Houd dan de aankondigingen voor werknemersbijeenkomsten in jouw ziekenhuis in de gaten en zorg dat je erbij bent. Het actietraject kan namelijk alleen een succes worden als alle werknemers in ziekenhuizen samen optrekken en laten weten dat het hen menens is.

Wil je meedenken over en een actieve rol spelen bij de acties? Meld je dan aan via info@dejongespecialist.nl.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.