Zorgbonus ook voor aios en anios

2 minuten leestijd

De langverwachte regeling rond de zorgbonus is bekend. De Jonge Specialist (DJS) is blij dat aios en anios worden meegenomen in de bonusregeling, maar ziet nog veel onrust onder de achterban over de exacte invulling.

Tijdens de eerste COVID-19 piek zijn veel aios en anios ingezet voor COVID-zorg. Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en zich ingezet om de benodigde zorg te leveren, maar ook de reguliere zorg doorgang te laten vinden. De inzet van al deze a(n)ios zou volgens DJS dan ook erkend en beloond moeten worden. Als er één ding is dat deze crisis ons heeft gebracht, is dat solidariteit en saamhorigheid tussen alle zorgmedewerkers. We hebben het samen gedaan. DJS vindt dat onderscheid maken in waardering, op welke wijze dan ook, niet passend is bij de manier waarop we allemaal uit onze comfort zone zijn gestapt om de klus te klaren. ​

En we zijn er nog niet. Nog steeds, en steeds meer weer, zetten veel collega’s zich dagelijks in om (COVID-)patiënten de zorg te geven die zij verdienen.  Waarbij we ook aandacht moeten hebben voor alle collega’s in de zorg die zich jarenlang dagelijks keihard inzetten voor alle andere patiënten in Nederland.

Blijk van waardering

Wat DJS betreft hebben we als artsen in de afgelopen maanden al veel waardering gehad, maar helaas blijft een structurele betere beloning van al het zorgpersoneel uit. Wij roepen de Minister en de werkgevers op om tot oplossingen te komen. Ook vragen wij de instellingen om alle aios en anios beter te betrekken bij de planvorming rondom COVID-19 en de continuïteit van de medische vervolgopleidingen. Het is enorm belangrijk dat jonge artsen de erkenning krijgen om mee te denken over beleid dat hen raakt.

Lees ook het bericht in Medisch Contact.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.