DJS: kijk kritisch naar de inzet van a(n)ios bij COVID-19 zorg

2 minuten leestijd

Met de aanhoudende besmettingen en de nieuwe Britse variant zijn er zorgen over het oplopende aantal besmettingen. DJS krijgt weer meldingen binnen van a(n)ios die weer ingezet worden voor COVID-19 zorg. Uiteraard is continuïteit van COVID-19 zorg in het belang van de samenleving, zowel vanuit medisch als economisch en maatschappelijk perspectief. De continuïteit van de medisch-specialistische opleiding en medisch-specialistische zorg in de toekomst is echter ook van belang voor de samenleving vanuit precies dezelfde perspectieven.

Solidariteit

DJS vindt het belangrijk dat a(n)ios bijdragen aan COVID-19 zorg, maar vindt dat ze niet onevenredig zwaar moeten worden belast. We roepen iedereen op om vanuit het solidariteitsprincipe te kijken welke specialismen en wie binnen deze specialismen reeds zijn ingezet in de COVID-19 zorg. Door dit mee te nemen, kan COVID-19 zorg evenredig worden gedragen over verscheidene specialismen, specialisten en a(n)ios. In crisistijden zullen vanzelfsprekend ook aios ingezet kunnen worden om de continuïteit van zorg te garanderen, maar dit moet geen eerste reflex zijn. Lees ook de brief die DJS hierover samen met de juniorverenigingen aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft gestuurd.

Ga het gesprek aan

Ben jij gevraagd om (opnieuw) op de COVID afdeling te komen werken? Ga het gesprek aan met je opleider en neem contact op met de Arts-assistentenvereniging in jouw ziekenhuis (aav). Zie ook ons standpunt dat aansluit bij de oproep van de Federatie Medisch Specialisten van 8 juni j.l. Wil je meer weten of heb je vragen, neem contact met ons op.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.