Standpunt van De Jonge Specialist (DJS) over de deelname van aios aan inhaalzorg ten gevolge van COVID-19

3 minuten leestijd

DJS pleit voor het benutten van inhaalzorg om gemiste opleidingsmomenten van aios in te halen binnen de kaders van de opleiding, Arbeidstijdenwet en cao.

Vanwege de COVID-19 pandemie is in bijna alle ziekenhuizen de reguliere zorg uitgesteld sinds maart 2020. Dit heeft er onder andere toe geleid dat wachtlijsten langer zijn geworden. In het land worden er nu plannen gemaakt of en hoe deze (vaak electieve) zorg kan worden ingehaald (inhaalzorg).

Aios hebben sinds maart vorig jaar niet al hun opleidingsactiviteiten kunnen volgen en minder ervaring opgedaan binnen hun eigen specialisme. Aios hebben met name minder (electieve) ingrepen en interventies kunnen uitvoeren, waardoor er een opleidingsachterstand is opgelopen. In meer dan 200 gevallen hebben aios via de RGS een verlenging van de opleiding gekregen, zodat zij de gemiste opleidingsactiviteiten alsnog kunnen voltooien.

Inhaalzorg biedt kansen voor instellingen om zorg in te halen en tegelijkertijd extra opleidingsmomenten te creëren, zodat aios  gemiste opleidingsactiviteiten kunnen inhalen.  Door aios de mogelijkheid te geven om op vrijwillige basis te participeren in de inhaalzorg, kunnen zij hiermee competenties en EPA’s binnen de opleiding behalen. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan die wij hieronder uiteenzetten. Met het aannemen van de beschikbaarheidbijdrage, nemen ziekenhuizen ook de verantwoordelijkheid de aios een kwalitatief hoogstaande opleiding te bieden binnen de tijd die een individuele aios nodig heeft. Vanwege de COVID-19 crisis kwam dit onder druk te staan, waarvoor veel begrip was. Nu de crisis lijkt te beteugelen, is het tijd de opleiding en de kwaliteit van deze opleiding weer leidend te laten zijn bij de inroostering en inzet van aios.

Ons standpunt

DJS roept ziekenhuizen op om de inhaalzorg in hun instelling te gebruiken om gemiste opleidingsmomenten in te halen. Hierbij moeten onderstaande voorwaarden in acht worden genomen:

  1. Het opleidingsplan van de aios is leidend in participatie aan de inhaalzorg. De aios en opleider gaan samen het gesprek aan over de gemiste exposure en opleidingsactiviteiten en bepalen welke hiervan behaald kunnen worden tijdens de inhaalzorg.
  2. Deelname aan inhaalzorg dient volgens de regels van de Arbeidstijdenwet te geschieden.  Een tijdelijke afwijking van de Arbeidstijdenwet is slechts toegestaan wanneer sprake is van een crisissituatie èn er geen andere maatregelen voorhanden zijn om dit probleem op te lossen. Aangezien er op dit moment wel sprake is van een crisis situatie maar voor aios andere maatregelen voorhanden zijn om bij inhaalzorg toe te passen, is er geen legitieme reden voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet.
  3. De werkweek van de aios moet volgens de cao worden ingevuld, waarbij een fulltime werkweek 38 uur per week is in de ziekenhuizen en GGZ met een maximale uitloop tot 48 uur per week in verband met opleidingsactiviteiten. In de umc’s is een werkweek van 46 uur van toepassing op de aios.

Vanuit De Jonge Specialist denken we graag mee over bovenstaande punten, dit heeft immers directe impact op ons werken en opleiding. Daarnaast doen we ook met name de oproep om lokale a(n)ios en a(n)ios-vertegenwoordigers te betrekken in de lokale en regionale plannen. Loop je ergens aan, neem dan contact met ons op.

Download het standpunt inhaalzorg van DJS

Bekijk ook:

  1. Folder arbeidstijden DJS
  2. Leidraad gesprek aios en opleider COVID-19

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.