DJS stuurt brief aan informateur Plasterk

2 minuten leestijd
De Jonge Specialist heeft een open brief gestuurd aan informateur Plasterk. Hierin benoemen we de belangrijkste aandachtspunten voor de medisch specialisten van de toekomst, zodat dit kan worden meegenomen in het maken van keuzes bij de kabinetsformatie.

In de brief vragen we aandacht voor twee belangrijke punten. Het eerste punt betreft behoud van de kwaliteit van de opleiding. Deze komt in het geding door de nieuwe verdeelsleutel voor opleidingsplaatsen op basis van adherentie (aantal inwoners per regio) in plaats van het aantal opleidingsinstellingen. Hierdoor ontstaan er aan de ene kant regio’s met overbezetting en aan de andere kant regio’s met tekorten, waardoor de aios daar meer risico hebben om ingezet te worden voor productiedoeleinden. DJS stelt dat de regionale tekorten en het overschot niet dienen te worden opgelost via de opleiding, maar door het bieden van toekomstperspectief en vastigheid. Wij vragen het kabinet daarom om de verdeling van opleidingsplaatsen weer op basis van opleidingscentra per regio vast te stellen.

Daarnaast vragen we het kabinet om zich hard te maken voor goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden voor jonge artsen. Uit onze Gezond en veilig werken enquête van 2022 blijkt dat 24% van de arts-assistenten kampt met burn-out klachten en een kwart overweegt te stoppen met de opleiding. Daarnaast wordt er vaak niet gecompenseerd voor overwerk en heeft één op de drie aios te maken met ongewenst gedrag. DJS maakt zich grote zorgen dat deze factoren ertoe leiden dat het vak steeds minder aantrekkelijk wordt.

Tot slot verzoekt DJS het nieuwe kabinet om jonge zorgprofessionals zoals aios, anios, arts-onderzoekers en startende medisch specialisten actief te betrekken bij nieuwe beleidsmaatregelen en discussies over de zorg.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.