DJS stuurt brandbrief naar stakeholders in de zorg

2 minuten leestijd

Naar aanleiding van de resultaten van de Nationale a(n)ios enquête Gezond en veilig werken heeft DJS een brandbrief gestuurd naar alle stakeholders in de zorg.

DJS maakt zich namelijk zorgen over het behoud van jonge dokters voor de zorg en roept in deze brief op tot actie om de werk- en opleidingsomstandigheden te verbeteren. Aanleiding hiervoor zijn niet alleen de burn-out cijfers die blijken uit onze laatste enquête (24% kampt met burn-outklachten), maar zeker ook de signalen die wij horen uit verschillende regio’s over het teruglopende animo om als anios in het ziekenhuis te gaan werken. In het recent door veel zorgpartijen ondertekende Integraal Zorgakkoord wordt ook terecht veel aandacht besteed aan het behoud van de beschikbare zorgprofessionals om de zorg voor iedereen kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Dit door aandacht te hebben voor een veilige werkomgeving en de fysieke en mentale gezondheid, maar ook door het werkplezier te vergroten en blijvende aandacht te hebben voor nieuwe instroom. Dit geldt dus ook voor de a(n)ios van nu en de urgentie is groter dan ooit.

DJS spreekt in deze brandbrief daarom de stakeholders in de zorg aan op hun verantwoordelijkheden en doet suggesties voor verbetering.

De stakeholders die de brief hebben ontvangen zijn:

  • Centrale Opleidingscommissies en leerhuizen;
  • alle Raden van Bestuur van de Nederlandse ziekenhuizen;
  • de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra;
  • de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen;
  • minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en zijn ministerie.

Lees de brandbrief hier.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.