European Junior Doctors roept op tot actie om instorting van gezondheidszorg in Europa te voorkomen

1 minuut leestijd

Tijdens de herfstbijeenkomst van European Junior Doctors (EJD) in Oslo, waar DJS aanwezig was om Nederland te vertegenwoordigen, is een statement naar buiten gebracht over jonge artsen die het vak verlaten of dreigen te verlaten ten gevolge van burn-out of andere psychische klachten. Ze roepen op tot onmiddelijke actie, om instorting van de gezondheidszorg in Europa te voorkomen.

A(n)ios van over heel Europa rapporteerden al voor het begin van de COVID-crisis in 2020 over lange werkdagen, hoge werkdruk, gebrek aan rust tijdens en tussen diensten, weinig opleidingsmogelijkheden en grensoverschrijdend gedrag. Hoge burn-out cijfers zorgen ervoor dat a(n)ios het vak verlaten of dreigen te verlaten. De verhoogde vraag naar zorg draagt ook nog eens bij aan deze vicieuze cirkel. Tweeënhalf jaar later zijn deze problemen nog steeds niet aangepakt. Daarnaast heeft Europa te maken met nieuwe uitdagingen, met name financiële recessie en de klimaatcrisis. EJD noemt het “the perfect storm for the implosion of healthcare in Europe”.

In hun statement roept EJD de Europese Unie en nationale overheden op tot onmiddelijke actie, voordat het zorgsysteem omvalt en er onherroepelijke schade wordt aangebracht.

Lees het volledige statement hier.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.