Standpunt De Jonge Specialist op de eigen financiële bijdrage tot vervolgopleiding  

2 minuten leestijd

Naar aanleiding van de recente berichtgeving in Medisch Contact over een mogelijke eigen  bijdrage van 20% aan de opleiding tot medisch specialist ontvangen we berichten van jonge artsen die zich zorgen maken.    

De zorgen begrijpen we volledig, we hopen met deze uitleg onduidelijkheid en foutieve informatie te kunnen wegnemen. Belangrijk om te beseffen is dat de eigen bijdrage in een zogenaamde “ombuigingslijst” staat. Dit is een technische doorberekening vanuit het Ministerie van Financiën en bedoeld voor politieke partijen om opties te selecteren voor hun partijprogramma. 

De ombuigingslijst toont simpelweg een opsomming van welke opties er allemaal zijn en wat het effect op financieel gebied kan zijn, waarbij de aantrekkelijkheid en haalbaarheid van de maatregel niet wordt meegewogen. Er is momenteel geen enkele politieke partij die dit voorstel in het verkiezingsprogramma heeft opgenomen. Daarnaast is deze ombuigingslijst oud en opgesteld voor het verkiezingsprogramma van 2021.  

Hoewel deze financiële optie dus oud nieuws is en het momenteel in geen enkel verkiezingsprogramma terecht is gekomen, blijft De Jonge Specialist dit monitoren zoals jullie al jaren van ons gewend zijn. In 2010 heeft een dergelijk voorstel namelijk wel op tafel gelegen en heeft de voorloper van De Jonge Specialist, bestaand uit De Jonge Orde (DJO) en de Landelijke Vereniging van Assistent-Geneeskundigen (LVAG), na langdurige onderhandelingen dit voorstel volledig van tafel weten te krijgen. Jullie mogen er daarom op vertrouwen dat we ons als onafhankelijke organisatie blijven inzetten voor een gezond en veilig werk- en opleidingsklimaat waar kwaliteit en individuele ontwikkeling voorop staan. In dat kader vindt DJS elk bezuiningsvoorstel waarbij artsen een deel van hun eigen medisch specialistische vervolgopleiding zelf moeten betalen onbespreekbaar.  

Heb je nog aanvullende vragen? Mail ons vooral: info@dejongespecialist.nl

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.