Welke titel mag je gebruiken tijdens de opleiding?

2 minuten leestijd

Een oplettend lid wees ons op het gebruik van een beschermde titel wanneer je aanduidt in opleiding te zijn. We zetten hier de do’s en don’ts op een rij.

De IGJ ziet in haar toezicht regelmatig dat zorgverleners een beschermde titel gebruiken terwijl ze nog in opleiding zijn, bijvoorbeeld chirurg in opleiding. Daarbij vermelden zorgverleners dan vaak wel dat zij nog in opleiding zijn door de toevoeging ‘in opleiding’ of ‘i.o.’. De term chirurg is echter beschermd en daarom is dit op basis van de Wet BIG niet toegestaan. 

Wanneer een zorgverlener een opleiding nog niet heeft afgerond, mag diegene de beschermde titel nog niet voeren. Ook niet met de toevoeging ‘in opleiding’ of ‘i.o.’. Zo mag een student geneeskunde niet de titel ‘arts in opleiding’ of ‘arts i.o.’ voeren. Dit is pas toegestaan na inschrijving in het BIG-register als arts. Ook het gebruik van specialistentitels of opleidingstitels is tijdens de opleiding niet toegestaan. Zo mag een basisarts zich geen ‘chirurg in opleiding’ of ‘chirurg i.o.’ noemen en een student mondzorgkunde geen ‘mondhygiënist in opleiding’ of ‘mondhygiënist i.o.’. Het door een basisarts voeren van de functieaanduiding ‘arts in opleiding tot specialist’ levert geen overtreding op omdat geen specialistentitel wordt gevoerd. Je kan dus wel zeggen aios oogheelkunde.  

Bij titelmisbruik kan de inspectie direct een bestuurlijke boete opleggen. 

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.