Actietraject in de ziekenhuizen: doe ook mee!

3 minuten leestijd

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft het ultimatum voor een betere Cao Ziekenhuizen naast zich neergelegd. Dat betekent dat medio maart een staking wordt gehouden in de vorm van een zondagsdienst. Al meer dan vijftig algemene ziekenhuizen hebben zich hiervoor aangemeld. De Jonge Specialist vindt het belangrijk dat ook a(n)ios en arts-onderzoekers in algemene ziekenhuizen meedoen om duidelijk te maken te maken dat er écht een beter cao-voorstel moet komen met aandacht voor de wensen van a(n)ios.

Eind januari deed de NVZ een eindbod voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen. Dat eindbod voorziet niet in koopkrachtbehoud en dat is lastig uit te leggen gezien de salarisstijging in de umc’s (10% voor iedereen in 2023). De NVZ wil daarnaast voor de derde keer op rij loondifferentiatie toepassen die veel artsengroepen raakt en die dit keer veel verdergaat dan in de vorige twee cao’s. Het eindbod bevat daarnaast een aantal andere tegenvallers, ook voor a(n)ios. Zo wil de NVZ de normatieve werkweek voor aios niet strakker begrenzen: een nadrukkelijke wens van DJS en de LAD. Aios werken 38 uur per week en daar kunnen 10 opleidingsuren bovenop komen. In de praktijk is van dat ‘kunnen’ vaak geen sprake: aios worden in veel ziekenhuizen gewoon standaard voor 48 uur ingeroosterd. Werkgevers moeten daar in onze ogen veel zorgvuldiger mee omgaan. De NVZ wil tot slot de salaristabel voor aios niet uitbreiden met een extra trede.

Wat is een zondagsdienst?

Een zondagsdienst is de meest vergaande actievorm zonder dat de patiënt onevenredig wordt getroffen. Tijdens een zondagsdienst wordt op een doordeweekse dag gewerkt alsof het weekend is. Er zijn dus geen geplande of electieve opnames, met uitzondering van spoedopnames. Ook opnames op de IC, kraam/couveuse-afdeling en de afdelingen oncologie en hartbewaking gaan over het algemeen zoveel mogelijk door.

Wat kun je doen als a(n)ios?

Om duidelijk te maken dat die normatieve werkweek écht strakker moet worden begrenst, is het belangrijk dat a(n)ios en arts-onderzoekers zich laten zien op de actiedag. Werk je in een algemeen ziekenhuis of revalidatie-instelling? Informeer dan of jouw ziekenhuis/instelling meedoet en zorg dat een a(n)ios in jouw ziekenhuis zich aanmeldt bij het lokale actiecomité om mee te denken over de invulling van de actiedag. Tijdens de actiedag ben je (als je bent ingeroosterd) in je ziekenhuis aanwezig en kun je niet-patiëntgebonden werkzaamheden uitvoeren. Daarnaast kun je aanwezig zijn bij een actiebijeenkomst in je ziekenhuis of andere activiteiten die worden georganiseerd. Omdat het gaat om een collectieve actie, kan je werkgever je niet aanspreken op het feit dat je hieraan deelneemt.

Wil je meer weten? Op de LAD-site staat een FAQ met veelgestelde vragen over het actietraject en jouw rol daarbij.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.