Beleidsrichtlijn Psychosociale Ondersteuning Zorgprofessionals

2 minuten leestijd

De landelijke beleidsrichtlijn voor psychosociale ondersteuning van zorgprofessionals is beschikbaar! DJS leverde een bijdrage aan de ontwikkeling. De beleidsrichtlijn heeft als doel om stressgerelateerde gezondheidsklachten – met verloop en verzuim als gevolg – zoveel mogelijk te voorkomen en werkplezier te bevorderen.

Voor het eerst ligt er een algemene landelijke standaard voor de psychische ondersteuning van zorgprofessionals, zowel in tijden van crisis als bij ingrijpende gebeurtenissen in de dagelijkse praktijk. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de zorgsector.

De informatie en adviezen uit de beleidsrichtlijn zijn handvatten voor het ontwikkelen en uitvoeren van beleid. Ook voor a(n)ios zelf is de informatie uit de beleidsrichtlijn nuttig, want zo weet je als zorgprofessional waar je eigen verantwoordelijkheid ligt en welke psychosociale ondersteuning je kan en mag verwachten. Opleiders en begeleiders van a(n)ios kunnen de inzichten uit de richtlijn in de opleiding verwerken.

ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises heeft de beleidsrichtlijn opgesteld in opdracht van Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), in nauwe samenwerking met DJS en een groot aantal andere organisaties in de zorg.

Hoe juiste en tijdige psychosociale ondersteuning eruit ziet en welke behoeften zorgprofessionals zelf hebben, was nog nergens beschreven. Het ontbrak in de zorgsector dus aan een éénduidige, concrete, structurele en werkzame vorm van psychosociale ondersteuning.

De coronacrisis vormde de aanleiding voor de ontwikkeling van de beleidsrichtlijn. Zorgprofessionals moesten in onzekere en stressvolle situaties hun werk doen en dat legde het gemis aan een landelijke standaard zoals deze beleidsrichtlijn bloot. Ook na de crisis blijft de werkdruk onverminderd hoog en blijven ingrijpende gebeurtenissen onderdeel van het werk. Daarmee blijft deze beleidsrichtlijn hoognodig.

Deze beleidsrichtlijn biedt een unieke landelijke standaard voor optimale psychosociale ondersteuning in de zorgsector, met gemeenschappelijke taal, op bewijs gebaseerde inzichten en praktische aanbevelingen.

Je kunt de beleidsrichtlijn downloaden via www.richtlijnzorgprofessionals.nl.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.