Breng je stem uit op het resultaat voor de Cao Ziekenhuizen

3 minuten leestijd

Ben je lid van De Jonge Specialist/LAD en werk je bij een algemeen ziekenhuis of revalidatie-instelling? Zorg dan dat je voor 20 april 10.00 uur je stem uitbrengt op het resultaat dat onlangs is bereikt voor de nieuwe Cao Ziekenhuizen. De Jonge Specialist vindt het belangrijk dat je je stem laat horen, omdat in het resultaat ook belangrijke afspraken zijn gemaakt die voor jou gelden! Stemmen kan via deze link.

De LAD/FBZ en de andere vakbonden hebben eind maart een resultaat bereikt met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen. Dankzij de druk van de acties ligt er een beter resultaat dan het eindbod van januari.

Afspraken

In het onderhandelingsresultaat is het volgende afgesproken:

  • De nieuwe cao loopt van 1 februari 2023 tot en met 31 januari 2025.
  • Terwijl de NVZ aanvankelijk 13% salarisverhoging bood, is het gelukt dat percentage te verhogen naar 15%. Voor anios, aios en arts-onderzoekers betekenen de afspraken dat ze er in twee jaar tijd 15% op vooruitgaan in salaris. Ze krijgen 5% loonsverhoging per 1 februari 2023, 5% op 1 december 2023 en 5% per 1 juni nog eens 2024.
  • In het onderhandelingsresultaat zijn daarnaast afspraken gemaakt over het 38+10 rooster van aios. Aios werken 38 uur per week en daar kunnen 10 (onbetaalde) opleidingsuren bovenop komen. In de praktijk is van dat ‘kunnen’ echter vaak geen sprake: aios worden in veel ziekenhuizen gewoon standaard voor 48 uur ingeroosterd. De NVZ was aanvankelijk niet bereid iets aan die normatieve werkweek te doen. Tijdens de acties is duidelijk gemaakt dat ziekenhuizen zorgvuldiger met de toekomstige generatie artsen moeten omgaan. Dat heeft ertoe geleid dat nu is afgesproken dat aios niet meer structureel mogen worden ingeroosterd voor 38+10 uur per week. Gebeurt dit wel, dan kun je dat in je ziekenhuis aankaarten. Het was een belangrijke wens van DJS en de LAD om dit zwart op wit vast te leggen.
  • Roosters moeten vanaf 1 juli 2023 drie maanden vooruit worden gepland. Door mee-/zelfroosteren kun je zoveel mogelijk rekening houden met je vakanties en voorkeuren voor vrije dagen. Je hebt bovendien het recht onbereikbaar te zijn op momenten dat je niet bent ingeroosterd (behalve bij bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten).
  • De reiskostenvergoeding woon-werkverkeer gaat per 1 juli 2023 omhoog van 8 naar 16 cent per kilometer (in het eerdere eindbod was dat 11 cent). De begrenzing van 30 km wordt losgelaten en verhoogd naar 35 km.
  • Verder is het recht op onregelmatigheidstoeslag (ORT) is verhoogd naar functiegroep 70 (was 65).
  • Ben je zwanger en draai je geen diensten meer vanwege je zwangerschap? Dan ontvang je een vergoeding op basis van de gemiddelde ORT over de laatste zes maanden.

Meer weten? Lees dan het bericht op de website van de LAD.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.