Onderhandelaarsakkoord Cao Ziekenhuizen

2 minuten leestijd

Op 20 januari bereikten werkgeversorganisatie de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) met FNV en CNV een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen. Namens De Jonge Specialist en de LAD zit vakbond FBZ aan deze cao-tafel, die op dat moment geen handtekening onder het akkoord heeft gezet, net als vakbond NU’91. 

LAD- en DJS leden uit ziekenhuis of revalidatie kunnen nu stemmen

In het akkoord komen volgens FBZ zowel voldoende positieve punten uit de inzet terug als afspraken die overwegend positief kunnen uitpakken voor alle werknemers in de ziekenhuizen. Bijvoorbeeld het definitief invoeren van generatiebeleid in alle ziekenhuizen of verbeterde randvoorwaarden voor overwerk, onregelmatig werken en bereikbaarheidsdiensten. Daar tegenover staat een magere generieke loonontwikkeling. De LAD legt het akkoord daarom met een neutraal advies voor. Alle LAD-/DJS-leden die in een algemeen ziekenhuis of revalidatie-instelling werken, hebben een mail gehad van de LAD om te stemmen over het akkoord. Je kan tot 15 februari 2022 je stem uitbrengen. 

Belangrijkste punten uit akkoord

Voor de beroepsgroepen tot en met inschaling in FWG 65 pakt het onderhandelaarsakkoord gunstig uit. Dit geldt dus ook voor de meeste a(n)ios en. De belangrijkste punten voor a(n)ios uit het onderhandelaarsakkoord staan hieronder op een rijtje:

  • 2% loonsverhoging met minimaal €90 bruto per maand;
  • Eenmalige uitkering €250;
  • Verhoging van vergoeding voor doorgebrachte uren in bereikbaarheids- of aanwezigheidsdienst met 100%;
  • Bereikbaarheidsdienst waarbij iemand elk moment opgeroepen kan worden om binnen 15 minuten aanwezig te zijn op de werkplek om onmiddellijk de arbeid te kunnen verrichten wordt aangemerkt en vergoed als een aanwezigheidsdienst;
  • Extra trede voor aios en gelijkgestelden (van 7 naar 8 treden);
  • ORT wordt vanaf 1 juli 2022 berekend over het geldende uurloon. Voor de berekening geldt als maximum het uurloon dat is afgeleid van ip-nr. 32;
  • NVZ en NFU onderzoeken samen of ze in het BOLS afspraken kunnen maken over detachering van aios vanuit perifere ziekenhuizen of academische ziekenhuizen onder voorwaarden mogelijk is, zodat niet elke keer hun arbeidsvoorwaarden wijzigen.

Wat staat er in het onderhandelingsakkoord?

Bekijk alle afspraken in het onderhandelingsakkoord.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.