De Jonge Specialist ondersteunt toekomstvisie opleiden CGS niet

3 minuten leestijd

De Jonge Specialist (DJS) staat niet achter de recent verschenen toekomstvisie specialismenlandschap, waarin het College Geneeskundige Specialismen (CGS) voorstelt elke arts op te leiden tot brede kernspecialist met maar een kleine hoeveelheid aan subspecialisten. Om toekomstige ontwikkelingen in de zorg het hoofd te kunnen blijven bieden is DJS van mening dat de oplossing ligt in ontwikkeling binnen het huidige systeem, waarbij onder andere meer aandacht voor generalistisch opleiden binnen de huidige specialismen en meer interdisciplinaire samenwerking tussen specialismen en clusters zal moeten komen. DJS volgt de ontwikkelingen op de voet en zal hierover in gesprek gaan met CGS en de andere betrokken partijen. 

Recent verscheen een zogeheten ‘houtskoolschets specialismenlandschap 2035’ van het CGS, waarin zij hun toekomstvisie op het medisch specialismenlandschap beschrijven. Het CGS is een zelfstandig orgaan binnen de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering Geneeskunst (KNMG) met als belangrijkste taken instellen en opheffen van specialismen en profielen, vaststellen van eisen voor de medische vervolgopleidingen in Nederland en vaststellen van eisen voor registratie en herregistratie van specialisten en profielartsen. In het kort is volgens het CGS het huidige specialismenlandschap niet toekomstbestendig tegen de aanstaande ontwikkelingen in de zorg. Ontwikkelingen zoals toenemende zorgkosten en zorgvraag, tekort aan zorgpersoneel en steeds verdere specialisatie binnen medische specialismen. Geneeskundig specialisten en profielartsen moeten mee veranderen, zo stelt het CGS.  

Het CGS stelt een grote stelselwijziging voor waarin de huidige indeling in clusters en medisch specialismes niet meer zal bestaan. In plaats daarvan zou elke arts moeten worden opgeleid tot brede kernspecialist, zoals maatschappelijk specialist, klinisch specialist, opererend specialist en diagnostisch specialist. Een kleiner deel dan nu (lees: 25%) zou zich daarna kunnen specialiseren tot subspecialist binnen het kernspecialisme, qua taken deels vergelijkbaar met de huidige medisch specialismen. De registratie, opleiding en financiering van deze nieuwe subspecialismes blijft echter zeer onduidelijk. Hiermee zouden dus ook alle huidige opleidingen en registraties komen te vervallen. Het CGS is in staat deze wijziging zonder tegengeluid daadwerkelijk uit te voeren.  

DJS vindt deze stelselwijziging een te simplistische oplossing die niet in verhouding staat tot de realiteit van de steeds complexer wordende zorg, te vergelijken met ‘het kind met het badwater weggooien’. Wij vinden dit dan ook niet de juiste oplossing voor het geschetste probleem en ondersteunen deze visie niet. Op dit moment zijn er meerdere initiatieven die nadenken over de inrichting van het toekomstig zorglandschap, zoals Opleiden 2025 van de Federatie Medisch Specialisten en de werkgroep Opleidingscontinuüm van de Nederlandse Federatie van Universiteitsziekenhuizen. DJS participeert in deze werkgroepen en roept de betrokken partijen op om de samenwerking op te zoeken om gezamenlijk een breed gedragen plan voor de toekomst neer te zetten.  

Benieuwd naar de reactie van andere betrokken belangenbehartigers? Lees deze hier.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.