Overleg Cao Ziekenhuizen geklapt: vakbonden bereiden ziekenhuisacties voor

2 minuten leestijd

Het overleg voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen is geklapt. De onderhandelaars zaten dicht bij een akkoord, maar het NVZ-bestuur gaf uiteindelijk geen mandaat voor wat de onderhandelaars na 17 uur onderhandelen mondeling overeen waren gekomen. De NVZ heeft nu een eindbod gedaan, maar dat is volgens de LAD/FBZ onder de maat en bevat voor a(n)ios bovendien geen verbeteringen. Daarom worden nu acties voorbereid.

In het eindbod zijn helaas de eerdere verslechteringen opgenomen:

  • De NVZ spreekt van ‘een loonsverhoging van 13%’ (10% in 2023 en 3% in 2024), maar het gaat in 2023 om een loonsverhoging van 5% per 1 februari 2023; pas op 1 december 2023 volgt de volgende 5%. Op 1 september 2024 krijgen werknemers de resterende 3%. Die percentages zijn bovendien afgetopt en gelden dus niet voor iedereen.
  • De NVZ is niet bereid de normweek voor aios strakker te begrenzen, terwijl De Jonge Specialist dat als belangrijke wens had ingebracht.
  • De NVZ wil bovendien de salaristabel voor aios niet uitbreiden met een extra trede.
  • De NVZ wil dat het generatiebeleid alleen nog maar openstaat voor functies onder functiegroep 65.
  • Functies boven functiegroep 65 krijgen, als het aan de NVZ ligt, nog steeds geen onregelmatigheidstoeslag (ORT).
  • De NVZ wil geen stagevergoeding voor WO-stages en coschappen invoeren.
  • Medewerkers krijgen geen individueel opleidingsbudget.

Al met al zit er te weinig in dit eindbod. De LAD/FBZ vindt dat de NVZ ziekenhuiswerknemers hiermee niet serieus neemt en onvoldoende oog heeft voor de hoge werkdruk waarmee ze dagelijks te maken hebben. De vakbonden bereiden nu samen een actietraject voor. Overal in het land worden in algemene ziekenhuizen op dit moment actiecomités gevormd.

Wat betekent dit voor jou?

Als je lid bent van De Jonge Specialist, ben je, als je dat hebt aangegeven bij het aangaan van je lidmaatschap, ook zonder extra kosten lid van de LAD. De LAD behartigt jouw arbeidsvoorwaardelijke belangen en is aangesloten bij de FBZ: de formele cao-partij die de onderhandelingen voert namens onder andere anios, aios en arts-onderzoekers.

Als er acties komen, kun je daar als DJS-/LAD-lid aan meedoen als je in een algemeen ziekenhuis of revalidatie-instelling werkt. Welke ziekenhuizen meedoen en waaruit de acties bestaan, zal de komende weken duidelijk worden.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.