Nieuwe Cao UMC: dit verandert er voor jou als a(n)ios

3 minuten leestijd

Na tien intensieve overlegrondes hebben de vakbonden, waaronder de LAD en FBZ, op 15 februari een resultaat bereikt met de NFU over een nieuwe Cao UMC. Afgesproken is dat je in 2024 een salarisverhoging krijgt van 4% en in 2025 komt daar nog eens 3% bij. Daarnaast wordt een onderzoek gestart naar de daadwerkelijke arbeidsduur van aios, een voor DJS belangrijke wens.

In oktober vorig jaar startten de onderhandelingen voor een nieuwe Cao UMC. Al snel werd duidelijk dat de standpunten van de NFU en de bonden ver uit elkaar lagen. De NFU gaf aan dat er nauwelijks ruimte zou zijn voor materiële verbeteringen. Onder leiding van een onafhankelijke voorzitter lukte het toch om nader tot elkaar te komen. Uiteindelijk leidde dat op 15 februari tot een onderhandelingsresultaat.

Salaris, reiskosten en thuiswerkvergoeding

Ben je in dienst van een umc? Dan krijg je per 1 mei 2024 een salarisverhoging van 4%. Op 1 juli 2025 volgt een tweede salarisverhoging van 3%. De thuiswerkvergoeding wordt verhoogd naar € 2,35 per dag. Daarnaast is een reiskostenvergoeding afgesproken voor woon-werkverkeer die voor alle umc’s gaat gelden. Kom je fietsend, lopend of met de auto naar je werk, dan krijg je vanaf 1 oktober 2024 een reiskostenvergoeding van 18 cent per kilometer (met een maximum van 40 km enkele reis). Woon je meer dan 7 km van het werk en reis je met het OV, dan krijg je de OV-kosten volledig vergoed (2e klas). Voor aios geldt vanaf 2025 bovendien dezelfde reiskostenvergoeding als voor andere werknemers; dit is in de huidige cao nog niet zo.

Normalisering arbeidsduur

Een belangrijke wens van DJS, de LAD en FBZ was om de arbeidsduur van aios te normaliseren. We krijgen diverse signalen dat aios vaak meer uren werken dan wat is afgesproken in hun arbeidscontract. Afgesproken is daarom dat de NFU samen met ons en de LAD en FBZ een onderzoek gaat starten naar het verschil tussen daadwerkelijke werkuren en de contractueel vastgestelde arbeidsuren van aios, in relatie tot de opleidingstijd. Op basis van dit onderzoek zullen de cao-partijen zo nodig nieuwe afspraken maken over de arbeidsuren van arts-assistenten.

Andere afspraken

Verder is afgesproken dat umc’s 100% van de kosten van verplichte studieactiviteiten voor arts-assistenten vergoeden. Daarnaast wordt er balansverlof geïntroduceerd, zodat je bijvoorbeeld een tijdje minder of helemaal niet kunt werken. Je kunt voor dit verlof sparen vanuit je eindejaarsuitkering, vakantiegeld, bovenwettelijke vakantie-uren, overuren en de meeruren aan het eind van een kalenderjaar.

De vergoeding voor BAC-diensten (bereikbaarheids-, aanwezigheid- en consignatiediensten) wordt een vast bedrag (ongeacht je salarisschaal) van 5 euro op doordeweekse dagen en 10 euro in de weekenden en op feestdagen. Ook wordt het aantal bovenwettelijke vakantie-uren per 1 januari 2024 uitgebreid van 24 naar 28 uur en vanaf 1 januari 2025 naar 32 uur. Verder is afgesproken dat umc’s de uitkering van het UWV bij aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof aanvullen tot het niveau van het loon van de medewerker, met een maximum van € 5.969 bruto per maand. Tot slot wordt het protocol grensoverschrijdend gedrag als bijlage aan de cao toegevoegd. Umc’s gaan daar specifiek aandacht aan besteden.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.