Slechte arbeidsvoorwaarden Surinaamse aios zijn onacceptabel

2 minuten leestijd

Surinaamse aios werken vaak met slechte arbeidsvoorwaarden, is te lezen in een recent artikel in Medisch Contact. Er blijkt door hen onder andere vaak onbetaalde arbeid te worden verricht.

Surinaamse aios zijn verplicht een deel van de opleiding in de Nederland te doen, wat veelal te maken heeft met de kleinschaligheid van de opleiding in Suriname. Hierbij zoeken ze in Nederland vooral de verdieping op en in sommige gevallen wordt zelfs de hele opleiding in Nederland gedaan. Omtrent de tewerkstelling van Surinaamse aios in Nederland bestaan formele afspraken tussen Nederland en Suriname. Wat echter niet duidelijk geregeld is, zijn afspraken over het salaris van de Surinaamse aios. Het blijkt zelfs voor te komen dat zij helemaal niet worden betaald of slechts een niet toereikend salaris vanuit Suriname krijgen, wat neerkomt op zo’n 300-500 euro per maand. Dit is uiteraard niet toereikend voor de kosten van het levensonderhoud in Nederland. 

Niet of onvolledig salaris

De Jonge Specialist vindt het onacceptabel dat werkgevers artsen niet (volledig) betalen voor hun inzet. Surinaamse aios verrichten hetzelfde werk als Nederlandse aios, waar eenzelfde vergoeding tegenover hoort te staan volgens de regels van de in de betreffende instelling geldige cao. DJS hoopt dan ook van harte dat de berichtgeving in Medisch Contact aanleiding zal zijn tot betere afspraken tussen Nederland en Suriname en zal leiden tot een volwaardige vergoeding voor Surinaamse aios in Nederland.

Herkenbaar? Laat van je horen!

Ben jij zelf als Surinaamse aios werkzaam in Nederland en ondervind je problemen rondom je salaris? Of werken er in jouw ziekenhuis Surinaamse aios die dit ervaren? Mail dan de Surinaamse arts-assistenten vertegenwoordiging. Heb je andere vragen, mail dan naar info@dejongespecialist.nl.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.