Nieuwe AMS per 2018

2 minuten leestijd

Een ruime meerderheid van de achterban van de LAD en de Federatie Medisch Specialisten heeft ingestemd met de nieuwe Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS). Hierin is onder meer de pensioenaftoppingsteruggave veiliggesteld, en dat heeft ook voordelen voor jou als je later in een algemeen ziekenhuis of revalidatie-instelling gaat werken.

In de nieuwe AMS, die op 1 januari 2018 ingaat, zijn afspraken vastgelegd over de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden voor medisch specialisten in dienstverband in algemene ziekenhuizen en revalidatie-instellingen. Op 7 november bereikten de Federatie, LAD en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een akkoord over een vernieuwde AMS. Hierin is het pensioenaftoppingsakkoord uitgewerkt en zijn afspraken gemaakt over de afschaffing van de Variflex (55 plus-regeling) en de doorvertaling van de Cao Ziekenhuizen.

Via een digitale ledenraadpleging liet een ruime meerderheid van de medisch specialisten weten zich te kunnen vinden in de gewijzigde AMS. De meeste medisch specialisten zijn vooral blij dat de 70% teruggave voor de pensioenaftopping via het salaris plaatsvindt in plaats van via het Budget Organisatorische Eenheid (BOE). Deze teruggave is in de salarisschalen verwerkt, en dat betekent dat jij er in de toekomst ook baat bij hebt.


Een aantal medisch specialisten maakt zich wel zorgen over de vraag hoe de afspraken over gezond en veilig werken vorm gaan krijgen. De LAD en Federatie nemen dat mee in het reguliere overleg dat ze met de NVZ hebben.

Meer weten? Bekijk dan de integrale tekst van de nieuwe AMS.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.