Oproep: laat dokters dokteren

2 minuten leestijd

Onder het motto ‘Laat dokters dokteren’ gaat de Federatie absurde voorbeelden van administratielast en de consequenties hiervan voor de patiënt en medisch specialist zichtbaar maken. De Jonge Specialist sluit zich hier bij aan, maar is natuurlijk met name geïnteresseerd waarom a(n)ios nog meer tijd dan medisch specialisten aan administratie kwijt zijn.

Het voeren van een goede administratie is onderdeel van het werk van de medisch specialist, maar onzinnige administratie is dat niet. Zeker niet als dit ten koste gaat van de tijd voor de patiënt. De Jonge Specialist roept daarom aios op de meest absurde voorbeelden van administratieve lasten uit de dagelijkse praktijk in te sturen. Daarnaast zijn we zeer benieuwd of jullie ook opleiding gerelateerde administratieve taken als onnodig of onzinnig ervaren.

Er wordt al veel gedaan door medisch specialisten en wetenschappelijke verenigingen om de administratieve lasten omlaag te brengen en de urgentie daarvan op de kaart te zetten. Zo heeft de Federatie vorig jaar samen met de VvAA een enquête uitgezet waaraan ruim 3000 medisch specialisten en medisch specialisten in opleiding hebben meegedaan. In de afgelopen maanden zijn we in een gemêleerd gezelschap van medisch specialisten, specialisten in opleiding, vertegenwoordigers van toezichthouders, ziekenhuizen en verzekeraars tijdens de schrapconferenties van (Ont)Regel de Zorg aan de slag gegaan om concrete schrappunten te formuleren. Met groot enthousiasme en flinke discussies worden op gebieden als machtigingen, ziekenhuisbrede kwaliteitskeurmerken, kwaliteits- en opleidingsvisitaties concrete schrapacties besproken. Zo ook tijdens de schrapsessie van woensdag 14 maart waar de avond te kort bleek om alle schrappunten uitgewerkt te krijgen. Hiervoor werd op woensdag 21 maart een extra sessie ingelast.

Oproep

We zijn op de goede weg, maar daarmee is de dagelijkse frustratie van onzinnige administratie nog niet weggenomen. De Jonge Specialist vraagt aios daarom om voorbeelden van onnodige administratieve lasten, bij voorkeur gerelateerd aan de opleiding (denk aan aios specifieke taken in het ziekenhuis of bijvoorbeeld het portfolio) in te sturen naar info@dejongespecialist. Dit mag een omschrijving zijn, maar ook foto’s of zelf opgenomen filmpjes (conform de privacywetgeving) zijn welkom.

De term ‘Laat dokters dokteren’ is geïnspireerd door de actie uit 2015 LetDoctorsBeDoctors.com waarbij de urgente problematiek van de gebrekkige ICT in de Amerikaanse ziekenhuizen aan de orde werd gesteld. 

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.