Acties umc’s leiden tot doorbraak voor nieuwe cao

3 minuten leestijd

Nadat duizenden werknemers in de academische ziekenhuizen actievoerden voor betere arbeidsvoorwaarden, hebben FNV, FBZ, LAD en CNV op 11 november 2021 een akkoord bereikt met werkgeversorganisatie NFU voor een nieuwe Cao UMC. Er komt structureel meer loon en er zijn afspraken gemaakt over het terugdringen van de werkdruk.

Het akkoord vervangt de cao die de NFU in september overeenkwam en waar de vier vakbonden niet in meegingen. De volgende afspraken zijn gemaakt:

  • De cao loopt van 1 januari 2021 tot 1 januari 2024.
  • Per 1 augustus 2021 worden de salarissen structureel verhoogd met:
    – 2% voor de schalen 1 t/m 10 met een bodem van 75 euro bruto per maand;
    – 3,5% voor de schalen 7 t/m 10 in de functiefamilies Verzorging en Verpleging, Klinisch (mede)behandelen, Klinisch Ondersteunen en Analytisch Personeel, met een bodem van 75 euro bruto per maand;
    – 1% plus een nominaal bedrag van 46 euro (het maximum van schaal 10) voor de schalen 11 en hoger.
  • Per 1 januari 2022 worden de salarissen van de schalen 7 t/m 10 in de functiefamilies Verzorging en Verpleging, Klinisch (mede)behandelen, Klinisch Ondersteunen en Analytisch Personeel verhoogd met 3,5% met een bodem van 61 euro.
  • Per 1 augustus 2022 worden de salarissen structureel verhoogd met:
    – 2% voor de schalen 1 t/m 10 met een bodem van 61 euro bruto per maand;
    – 1% plus een nominaal bedrag van 46 euro voor de schalen 11 en hoger.
  • Medio 2022 gaan cao-partijen onderhandelen over een salarisverhoging voor 2023 waarbij nu al is afgesproken dat ten minste de prijscompensatie wordt toegekend.
  • Werknemers krijgen een toeslag van 90 euro bij het ruilen van diensten als het rooster binnen 72 uur van tevoren op verzoek van de werkgever wordt gewijzigd. Daarnaast wordt de rusttijd na een bereikbaarheidsdienst uitgebreid van 6 naar 8 uur en bij een nachtdienst van 8 naar 14 uur.
  • De toelage voor onregelmatige diensten wordt verbeterd door verhoging van de berekeningsbasis.
  • De toelage voor bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten wordt uitgebreid naar de hogere schalen.
  • De stagevergoeding geldt voortaan voor stagiaires van alle mbo-, hbo- en wo-opleidingen.
  • Het minimumloon wordt per 1 januari 2022 verhoogd naar 14 euro.
  • De kosten voor inschrijving in (kwaliteits)registers en de daarbij behorende opleidingskosten worden vergoed.
  • Er wordt een Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) ingevoerd, waarbij nog te benoemen groepen werknemers de mogelijkheid krijgen om drie jaar vóór het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd met pensioen te gaan.
  • Iedere werknemer heeft het recht op het volgen van scholingsactiviteiten zodat zijn deskundigheid en interne flexibiliteit worden bevorderd en zijn kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot.
  • Bij de inschaling van leerlingen en professionals in opleiding tellen relevante ervaringsjaren mee bij de inschaling.

Impact actietraject

De vier bonden zijn blij dat de druk die umc-werknemers de afgelopen maanden hebben uitgeoefend, eindelijk tot een doorbraak hebben geleid.

Ledenraadpleging

De vier bonden gaan het akkoord nu eerst voorleggen aan hun leden. Als zij instemmen is de geplande zondagsdienst op 25 november van de baan. LAD/DJS-leden krijgen zeer binnenkort bericht over wat het akkoord voor hen betekent, waarna zij hun stem kunnen uitbrengen.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.