Nieuwe Cao UMC een feit

3 minuten leestijd

Een meerderheid van de a(n)ios, arts-onderzoekers, medisch specialisten en andere artsen heeft ingestemd met het akkoord voor de nieuwe Cao UMC. Ook leden van andere werknemersorganisaties kunnen zich in het akkoord vinden. Dat betekent dat de nieuwe cao een feit is. Een aantal inhoudelijke punten voor a(n)ios is opgenomen in de nieuwe cao.

Na een intensief actietraject kregen werknemersorganisaties LAD, FBZ, FNV en CNV in november een uitnodiging van de NFU om weer in overleg te gaan. Na ruim 13 uur intensief onderhandelen bereikten de vier werknemersorganisaties in de nacht van 11 op 12 november een akkoord met de NFU en NU’91. Dat akkoord is een verbetering ten opzichte van het eindbod dat de NFU in september deed en waarmee alleen NU’91 instemde. Zo is in het akkoord een structurele in plaats van incidentele salarisverhoging afgesproken over 2021 en zijn concrete afspraken gemaakt over het terugdringen van de werkdruk.

Relevante punten voor a(n)ios

De Jonge Specialist heeft voor de nieuwe cao een aantal inhoudelijke punten ingebracht bij LAD/FBZ specifiek voor aios en anios. Een aantal van deze punten is overgenomen in de inzet van de LAD/FBZ bij de onderhandelingen. In het akkoord zijn vier van deze inhoudelijke punten opgenomen. Zo wil de NFU zich inspannen om aios gedurende hun opleiding in dienst te houden bij het umc, zodat ze gedurende hun opleiding niet tal van keren moeten wisselen van werkgever (en dus te maken krijgen met wisselende arbeidsvoorwaarden). Daarnaast krijgen aios die gedetacheerd zijn de maximaal fiscaal onbelast toegestane reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Verder wordt relevante werkervaring meegeteld bij de inschaling van ziekenhuisapothekers, klinisch chemici, klinisch fysici en psychologen in opleiding, en worden de diensten tijdens en in de maanden na de zwangerschap beperkt.

Rust

Een meerderheid van de artsen stemde in met het akkoord. Ze vinden het belangrijk dat er rust komt in de sector en juichen het toe dat verpleegkundigen een flinke salarissprong maken. Wel zijn de LAD-leden kritisch over de gedifferentieerde loonstijging. In het akkoord is afgesproken dat bepaalde functiegroepen, zoals verpleegkundigen en verzorgenden, in 2021 en 2022 een salarisverhoging van 3,5 procent krijgen. Overige beroepsgroepen tot en met schaal 10 krijgen er in beide jaren 2 procent bij en voor beroepsgroepen vanaf schaal 11 (wat voor de meeste a(n)ios geldt) is dat 1% plus 1% met een maximum van 46 euro.

De LAD vertegenwoordigt aan de Cao UMC-tafel medisch specialisten. De overige LAD-leden, zoals a(n)ios, worden via de LAD vertegenwoordigd door FBZ, die naast artsen onder andere psychologen, diëtisten, physician assistants en logopedisten vertegenwoordigt.

Lees meer over het akkoord op de website van de LAD.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.