Inschrijving gesloten. Thema-avond 31 mei: Verplicht in loondienst: wat betekent dit voor jou?

3 minuten leestijd

Vanwege overweldigend succes is het maximum aantal deelnemers bereikt voor de thema-avond van 31 mei. Houdt vooral onze nieuwsbrief in de gaten. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via ambtelijk secretaris Hanneke Verheijde.

Het zal jullie niet zijn ontgaan dat de laatste maanden opnieuw de discussie is opgelaaid over de vraag of alle medisch specialisten in loondienst moeten werken. We kunnen ons voorstellen dat je hierover vragen hebt: wat betekent dit straks voor jou? Hoe verhoudt het zich tot het arbeidsmarktprobleem bij een aantal specialismen, waardoor medisch specialisten die net klaar zijn met hun opleiding nauwelijks een (vast) of volledig betaald contract kunnen krijgen? Daarover organiseren we op maandagavond 31 mei van 19.15 tot 20.30 uur een thema-avond via Zoom. Deelname is gratis voor DJS-leden. 
 
Waarom deze thema-avond?
Het merendeel van de politieke partijen heeft in de verkiezingsprogramma’s opgenomen voorstander te zijn van een verplichting om alle medisch specialisten in loondienst te laten werken. Voor jou heeft dat nu nog geen gevolgen, maar we kunnen ons voorstellen dat je je wel afvraagt wat dit betekent en hoe het zich verhoudt tot het arbeidsmarktprobleem voor ‘jonge klaren’. Binnen een tiental specialismen hebben we namelijk een overschot van medisch specialisten die hun vervolgopleiding net hebben afgerond en die geen contract of geen vast of volledig betaald contract kunnen krijgen. Recent heeft DJS in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten dit probleem onder de aandacht gebracht door onder andere verhalen van werkloze jonge klaren op de website te publiceren.

Een eenvoudige en snelle oplossing voor dit probleem is er helaas niet. Daarom gaan wij samen met de LAD en de Federatie een structurele loopbaanmonitor ontwikkelen om in de toekomst een beter beeld te krijgen van de loopbaanontwikkeling, trends en knelpunten daarbinnen. Zodat we samen een goede basis kunnen vormen voor beleid op de arbeidsmarkt, standpunten en projecten die de achterban kunnen helpen. Veelal horen we geluiden dat de loondienstverplichting een oplossing zou kunnen bieden voor de arbeidsmarktproblematiek. Hoe zit dit precies? Om jullie goed te informeren, organiseren we een thema-avond.  

Sprekers

  • Peter Paul van Benthem, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten
  • Robert Sie, vicevoorzitter Federatie Medisch Specialisten, met portefeuille Beroepsbelangen 

Programma

De discussie over een loondienstverplichting voor medisch specialisten is niet nieuw, maar door de recente verkiezingen weer in alle hevigheid opgelaaid. Het lijkt nog zo ver weg voor jou als a(n)ios. Je zult denken: eerst maar die opleidingsplek bemachtigen of mijn opleiding afronden, dan zien we wel verder. Of als ouderejaars aios zal je focus liggen op het krijgen van een (vaste) baan, waarbij de contractvorm je minder uitmaakt. Toch krijgen wij er allemaal vroeg of laat mee te maken.  

Tijdens deze avond word je daarom geïnformeerd over de verschillende contractvormen en de voor- en nadelen. Tevens gaan we in op de effecten van het wegnemen van een vrije beroepskeuze voor medisch specialisten. We gaan met jullie in gesprek over jullie wensen ten aanzien van de contractvorm en wat jullie als voordelen of risico’s zien als de verplichting tot loondienst wordt doorgevoerd. 
Lees ook alvast onze brochure over het onderwerp.

Deelname

Alleen leden van De Jonge Specialist kunnen deelnemen. Er is een beperkt aantal plaatsen, dat helaas bereikt is. Houd onze website in de gaten.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.