Update: Waar zijn de basisartsen?  

4 minuten leestijd

Nog steeds krijgen we regelmatig vragen en horen we signalen rondom openstaande vacatures voor anios. De afgelopen tijd zijn we hier druk mee bezig geweest en graag nemen we jullie mee in de huidige stand van zaken omtrent het anios-tekort.  

Belangrijk: we spreken regelmatig over basisartsen en anios. Wij gebruiken de volgende definitie: Basisarts/anios: een arts-assistent die is afgestudeerd, maar (nog) niet in opleiding is. 

In september 2022 schreven we een nieuwsbericht over de signalen van langer openstaande vacatures voor aniosfuncties in ziekenhuizen. In november 2022 verscheen het rapport van het Capaciteitsorgaan over de loopbaan(wensen) van basisartsen en de visie van het Capaciteitsorgaan hierop. Met de resultaten uit dit onderzoek had De Jonge Specialist gehoopt meer inzicht te krijgen in hoeveel basisartsen er zijn, of dit aantal groeit of krimpt, en wat beweegredenen zijn om wel of niet intramuraal te willen werken. Dit alles met de gedachte om daarmee het schijnbare anios-tekort te kunnen verklaren. Helaas was het onderzoek niet toereikend om antwoord te geven op deze vragen.  Wat er wel in het rapport staat en wat onze kritiekpunten waren kun je lezen in ons bericht hierover.   

Hierna hebben we niet stilgezeten. We zijn met het Capaciteitsorgaan en andere partijen in gesprek gegaan om meer zicht te krijgen op het probleem. Hieronder zetten we onze stappen en de meest recente ontwikkelingen voor je op een rij.  

Capaciteitsorgaan

Na het rapport van het Capaciteitsorgaan zijn we met hen in gesprek gegaan om te kijken wat er nodig is om antwoord te krijgen op de voorkeuren, beweegredenen en wensen van de basisarts. Het Capaciteitsorgaan zet een nieuw onderzoek op om meer zicht te krijgen op de groep basisartsen. Hiervoor is een begeleidingscommissie gevormd, waar De Jonge Specialist deel van uitmaakt. Komende zomer zullen er eerst een aantal focusgroepen worden georganiseerd. De verwachting is dat eind 2023 een enquête wordt verstuurd naar basisartsen. De Jonge Specialist is actief betrokken en zal kritisch meedenken om een helder antwoord te krijgen op de vragen die er zijn.  

Artikel NTvG en Kamervragen

Recent heeft het NTvG een artikel geschreven over het ‘zorgwekkende anios-tekort in de ziekenhuizen’. Voor dit artikel hebben de journalisten ook gesproken met DJS, om onze ervaringen en ideeën te bespreken. De journalisten hebben daarnaast zelf een rondvraag gedaan binnen de verschillende ziekenhuizen en concluderen dat het probleem zich met name binnen de interne, neurologie en chirurgie voordoet en dat het zowel perifeer als academisch een probleem is. Voortvloeiend uit dit artikel zijn er Kamervragen gesteld aan minister Kuijpers en minister Helder, waarin de zorgen over dit probleem worden geuit.  

In deze Kamervragen worden enkele bijzondere vragen gesteld waaronder;  

  • In hoeverre een PA en VS hetzelfde werk als een anios kunnen verrichten,  
  • Wat de (wenselijke) deeltijdfactor van een anios is,  
  • en hoe men de deeltijdfactor van anios kan vergroten.  

Uiteraard houdt DJS de reactie van de ministers nauwlettend in de gaten.  

En nu?

Wij staan voor een nieuwe generatie van bevlogen en toekomstbestendige medisch specialisten door als onafhankelijke organisatie op te komen voor een gezond en veilig werk- en opleidingsklimaat, waar kwaliteit en individuele ontwikkeling voorop staan, voor aios, arts-onderzoekers en alle anios. Wij nemen de signalen dan ook zeer serieus en zijn druk bezig om meer inzage in en grip op het anios-tekort te krijgen. Met het Capaciteitsorgaan hopen we eind dit jaar meer informatie te krijgen via de nieuwe enquête en via gesprekken binnen de verschillende gremia. Daarnaast proberen we alle ‘data’ te verzamelen, zodat we kunnen bundelen wat er al onderzocht is binnen de verschillende regio’s.  En door actief contact te zoeken met de betrokken bewindslieden en stakeholders hopen we adequate maatregelen te treffen.  

In de tussentijd gelden de volgende adviezen voor onze leden en alle a(n)ios:  

  • Ga in gesprek met jouw werkgever en opleider over de huidige (her)organisatie van de zorg en de verdeling en verantwoordelijkheid van de werktaken. 
  • Raadpleeg de cao en ga na of hetgeen dat momenteel van de a(n)ios gevraagd wordt, wel wettelijk toegestaan is. 
  • Bekijk wat de mogelijkheden zijn om de werkplek aantrekkelijker te maken. Sluit je bijvoorbeeld aan bij Zin in Zorg om te werken aan meer werkplezier en autonomie.   

Hulp nodig? Neem contact op met DJS via info@dejongespecialist.nl. Wij kunnen met jou meedenken en zo nodig juridische ondersteuning bieden als je lid bent. 

Laat het ons weten als er misstanden zijn binnen jouw ziekenhuis/organisatie, of als je binnen jouw ziekenhuis/regio meer onderzoek hebt gedaan over dit probleem. Samen staan we sterker!  

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.