Arts-assistententekort bedreigt vitaliteit en opleiding

2 minuten leestijd

Momenteel ontvangt De Jonge Specialist geluiden dat er meerdere openstaande vacatures zijn voor anios. Dit lijkt zowel in academische centra als perifere ziekenhuizen te spelen; verspreid over Nederland en over specialismen.

Oorzaken

De exacte oorzaak is nog niet bekend. Wel zijn er enkele theorieën zoals de tijdelijke vacaturestops binnen ziekenhuizen vanwege financiële onzekerheid door COVID-19, vertraagde instroom van basisartsen vanwege studievertraging door COVID-19 en een mogelijk verhoogde uitstroom doordat anios niet meer een baan binnen het ziekenhuis ambiëren (onder andere vanwege de arbeidsmarktproblemen voor startende medisch specialisten).

Ongeacht de oorzaak wordt er op veel plekken verwacht dat de overgebleven a(n)ios dezelfde hoeveelheid werkzaamheden en diensten zullen moeten uitvoeren met minder mensen. Dit kan zorgen voor een hogere werkbelasting én dienstbelasting voor zowel anios als aios. Bovendien kan het zorgen voor mogelijk onvoldoende individuele opleidings-exposure en een verminderde mogelijkheid om de individuele opleiding vorm te geven voor de aios wanneer zij primair ingezet worden voor de productie en continuïteit van zorg.

Acties

DJS neemt deze signalen zeer serieus. Zowel met het oog op een gezonde en veilige werkomgeving voor de a(n)ios als de kwaliteit van de opleiding voor de aios. Op 1 oktober publiceert DJS de resultaten van de Gezond en Veilig Werken enquête en in het najaar volgt een rapport van het Capaciteitsorgaan rondom de loopbaan en loopbaanvoorkeuren van basisartsen. Naar verwachting kunnen we dan meer duidelijkheid bieden over de oorzaak en omvang.

In de tussentijd gelden de volgende adviezen voor onze leden en alle a(n)ios:

  • Ga in gesprek met jouw werkgever en opleider over de huidige (her)organisatie van de zorg en de verantwoordelijkheid van de werktaken.
  • Raadpleeg de CAO en ga na of hetgeen dat momenteel van de a(n)ios gevraagd wordt, wel wettelijk toegestaan is.
  • Ga als aios na of er een maximaal afgesproken dienstbelasting is, landelijk en lokaal. Het verschilt per opleiding of dit is vastgelegd; veelal in het opleidingsplan en/of door de wetenschappelijke junior vereniging

Hulp nodig? Neem contact op met DJS via info@dejongespecialist.nl. Wij kunnen met jou mee denken en zo nodig juridische ondersteuning bieden.

Laat het ons weten als er misstanden zijn binnen jouw ziekenhuis/organisatie. Samen staan we sterker!

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.