Grensoverschrijdend gedrag, hoe zit dat bij jou op de werkvloer?

2 minuten leestijd

Veel Nederlanders hebben afgelopen week vol ongeloof naar de beschuldigingen rondom prominenten binnen het programma The Voice of Holland gekeken. 

Ook wij zijn erg geschrokken van hetgeen zich naar verluid heeft afgespeeld. Inmiddels laten ook mensen uit andere sectoren zich horen over hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag. DJS juicht dit toe.  Want helaas beperken dergelijke praktijken zich niet tot een bepaalde sector.

Ongewenst gedrag bij artsen

Zo toont ons Gezond en Veilig Werken rapport van 2020 dat 7% van de a(n)ios wel eens te maken heeft gehad met ongewenste seksuele aandacht vanuit collega’s of leidinggevenden en 22% van de a(n)ios met intimidatie door collega’s of leidinggevenden. Elke vorm van ongewenst gedrag is niet acceptabel en iedereen die hier mee te maken krijgt, is er één te veel. DJS vindt het zorgelijk en kwalijk dat nog steeds veel jonge dokters te maken krijgen met verschillende vormen van ongewenst gedrag, door collega’s, leidinggevenden, patiënten of bezoekers.

Vanzelfsprekend zouden de cultuur, normen en waarden dusdanig moeten zijn dat dit soort gedrag nooit en te nimmer voorkomt in de samenleving. Een cultuur laat zich helaas pas veranderen als men (h)erkent dat bepaalde aspecten binnen de huidige cultuur niet juist zijn. Wij zullen ons vanuit DJS hard maken om aandacht te vragen voor dit probleem.

Je kan bij ons terecht

Om dit zo goed mogelijk te doen, hebben wij ook jouw hulp nodig. Heb jij te maken gehad met ongewenst gedrag, dan kan je (anoniem) bij ons terecht. Jouw signaal helpt ons om deze misstanden aan te pakken. Ons doel is dat er een cultuur ontstaat, waarin ongewenst gedrag direct wordt gecorrigeerd en niet meer wordt gedoogd, zodat het verdwijnt van de werkvloer. 

Komend jaar zullen wij opnieuw de landelijke Gezond en Veilig Werken enquête uitzetten om inzicht te krijgen in de grootte van het probleem ten opzichte van voorgaande jaren en wat er moet gebeuren om dergelijke misstanden eerder en beter in beeld te krijgen, zodat de schade voor de slachtoffers zo beperkt mogelijk blijft en in de toekomst wordt voorkomen. Help ons mee door later dit jaar deze enquête in te vullen. Voor nu willen we je vragen je eigen ervaringen, wat wij voor je kunnen doen, mogelijke oplossingen en suggesties met ons te delen. Dat kan (anoniem) via info@dejongespecialist.nl.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.