Nieuwe Cao GGZ is een feit

2 minuten leestijd

Een meerderheid van de leden van de vier werknemersorganisaties (LAD/FBZ, FNV, CNV en NU’91) stemde in met het akkoord voor een nieuwe Cao GGZ. Daarmee is de nieuwe cao een feit. Ook a(n)ios en arts-onderzoekers stemden de afgelopen weken op het akkoord en konden zich erin vinden.

Ondanks de beperkte financiële ruimte lukte het eind december om na vier onderhandelrondes een meerjarig akkoord voor een nieuwe Cao GGZ te bereiken. In het akkoord is onder andere een salarisverhoging van drie maal 2% in drie achtereenvolgende jaren afgesproken. Daarnaast krijgen werknemers een thuiswerkvergoeding van € 2,00 per thuiswerkdag en een balansbudget van 500 euro per jaar. Werknemers kunnen kiezen om dit bedrag te gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling, extra vrije dagen, deelname aan het generatiepact of het bedrag laten uitbetalen.

Verder worden de kosten voor scholing/opleiding die door de wet, cao of werkgever verplicht is gesteld, volledig in tijd en geld vergoed. De vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten wordt verdubbeld en de onregelmatigheidstoeslag verhoogd met twee periodieken.

Verder wordt er tijdens de looptijd ook een onderzoek gestart naar de werkdruk van psychiaters/verslavingsartsen en andere zorgprofessionals in dienstverband en naar invloed/zeggenschap.

Werkweken aios

Een belangrijke afspraak voor aios is dat de cao-partijen hebben afgesproken een onderzoek te starten naar de knelpunten bij de werkweken van aios. Aios werken in de ggz 48 uur per week, inclusief opleidingsuren. Er zijn echter signalen dat de 10 opleidingsuren niet altijd worden gehaald, terwijl aios wel voor 48 uur worden ingeroosterd. Het onderzoek moet helder maken wat de knelpunten precies zijn en welke oplossingsrichtingen wenselijk zijn.

Naast een structurele loonsverhoging van 2%, gaat ook de vergoeding voor diensten omhoog. Wanneer een werknemer tijdens de bereikbaarheidsdienst in de nacht meer dan twee uur arbeid heeft verricht, heeft hij of zij recht op ten minste acht uur onafgebroken rust.

Meer weten?

De LAD-leden, zoals a(n)ios en psychiaters, worden via de LAD vertegenwoordigd door FBZ, die naast artsen onder andere psychologen, diëtisten, physician assistants en logopedisten vertegenwoordigt. De komende tijd wordt het akkoord uitgewerkt in een nieuwe cao-tekst. Bekijk alle afspraken in het akkoord op de website van de LAD.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.