Word jij onze nieuwe voorzitter DJS?

5 minuten leestijd

Steffi Rombouts, de huidige voorzitter van het bestuur van De Jonge Specialist rondt haar medische vervolgopleiding aankomende zomer af. Om die reden legt zij haar functie per 1 juli 2022 neer. Het bestuur is daarom op zoek naar een opvolger.

Als dé beroepsvereniging voor en door Nederlandse a(n)ios, met meer dan 4500 leden,  behartigen we de belangen van alle medisch specialisten en profielartsen in opleiding, anios en arts-onderzoekers. We bewaken de arbeidsvoorwaarden en proberen deze te verbeteren waar nodig. We werken samen met de aios-verenigingen, Federatie Medisch Specialisten, LAD, VvAA en andere partijen in onder andere onze DJS Academie. 

Als voorzitter van De Jonge Specialist werk je dossier overstijgend. Dat betekent in de praktijk, dat je inhoudelijk op hoofdlijnen op de hoogte bent van alle portefeuilles en het gehele bestuur faciliteert en ondersteunt in haar werkzaamheden. De portefeuilles zijn opleiding, beroepsbelangen en verenigingszaken. Daarbij ben je verantwoordelijk voor het opstellen van het jaarplan en de taakverdeling, je zit de vergaderingen van het bestuur en de ledenraad voor. 

Ook ben jij het gezicht en aanspreekpunt van De Jonge Specialist, onderhoud je de contacten met diverse externe partijen zoals het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de zusterverenigingen (zoals de LOVAH). Ook heb je periodiek overleg met de voorzitters en directeuren van de Federatie Medisch Specialisten en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD).

Het bestuur van De Jonge Specialist bestaat momenteel uit 10 leden, aios en anios, waarbij we proberen een zo goed mogelijke mix te hebben van specialismen en opleidingsregio’s. Samen met het bestuur ben je verantwoordelijk voor de vorm, voorbereiding en uitvoering van het beleid. 

Wij zoeken een enthousiaste, gedreven aios die zich in wil zetten voor verbeteringen van de medische vervolgopleidingen en de belangen van de gehele achterban. Je staat voor het gedachtegoed van De Jonge Specialist. Natuurlijk ben je communicatief vaardig, een teamspeler en een verbinder. Netwerken is voor jou geen punt. Eerdere bestuurservaring is voor deze functie een vereiste.

Beschikbaarheid en tijdsinvestering

De tijdsbesteding per week varieert, maar reken gemiddeld op 10-15 uur, waarin je overleggen bijwoont en voorbereid, actief aan dossiers werkt en contacten onderhoudt. Hieronder vallen ook de ledenraadsvergaderingen en bestuursvergaderingen, die plaatsvinden vanaf de middag op de derde woensdag van de maand. Aanwezigheid is een vereiste. Diverse structurele en bestuurlijke vergaderingen waarbij de voorzitter van DJS aansluit vinden plaats op donderdag overdag.  Een parttime dag is gewenst om de wekelijkse bijeenkomsten die overdag plaatsvinden bij te kunnen wonen. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je dagelijks je e-mail bekijkt. Naast deze bijeenkomsten, vertegenwoordig je DJS bij congressen in het land of afspraken met het Ministerie in Den Haag. Ook zijn er 2-3 beleidsweekenden per jaar voor het bestuur, en vinden werkgroepen in de avonden plaats.

Wat verwachten we van een voorzitter?

  • Als voorzitter ben je het visitekaartje van DJS. Je woont bijeenkomsten bij waar je DJS en de achterban vertegenwoordigt. Je bent woordvoerder namens DJS in de media.
  • De voorzitter is in staat op verbindende wijze leiding te geven aan het bestuur en de ledenraad bij de menings- en besluitvorming.
  • De voorzitter is integer, verantwoordelijk en onafhankelijk (dient los van zijn/haar eigen belangen of die van zijn/haar specialisatie te handelen/denken. Het is dan ook niet mogelijk om in een ander bestuur zitting te hebben zoals in het bestuur van een arts-assistentenvereniging of juniorvereniging).
  • De voorzitter leidt de vergaderingen van het bestuur en is voor de beleid- en verenigingsadviseur en eventueel andere betrokkenen het eerst aanspreekbare lid van het bestuur.
  • De voorzitter heeft inzicht en overzicht ten aanzien van de taken en functie van het gehele bestuur.
  • De voorzitter beschikt over een breed en gevarieerd netwerk en is sterk in het belangen behartigen van de achterban. Het kost je geen moeite om een netwerk op te bouwen en dit te onderhouden.
  • Bij een voorzitter hoort een werkwijze die leidt tot het realiseren van resultaten. Hij of zij is slagvaardig en speelt in op relevante ontwikkelingen. Het bestuur van DJS is geen bestuur op afstand en beschikt niet over een groot bureau. Als voorzitter ben je dus zowel strategisch bezig als hands on.
  • Als voorzitter weet jij draagkracht te creëren voor projecten of ideeën binnen DJS en bij externe stakeholders. Je handelt in het belang van de gehele achterban.  

Vragen en solliciteren voor 24 februari 2022

Als jouw interesse gewekt is, zien wij graag jouw schriftelijke motivatie en cv tegemoet voor 24 februari 2022. Je kan deze sturen aan Hanneke Verheijde, beleid- en verenigingsadviseur, via h.verheijde@dejongespecialist.nl. Natuurlijk kan je via dit e-mailadres ook meer informatie krijgen over De Jonge Specialist en deze vacature. Geschikte kandidaten zullen worden uitgenodigd door de benoemingsadviescommissie (BAC) voor een gesprek. De sollicitatiegesprekken met de benoemingsadviescommissie vinden plaats op woensdagavond 2 maart 2022. Op maandag 28 februari ontvang je bericht of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Afhankelijk van de COVID situatie zullen de gesprekken fysiek of digitaal gevoerd worden. Alleen leden van De Jonge Specialist kunnen solliciteren naar een bestuursfunctie, de duur van je lidmaatschap speelt daarin geen rol. Aios orthopedie, anios en arts-onderzoekers zijn vanwege de bestuurssamenstelling uitgesloten van deelname.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.