Nieuwe bestuursleden voor DJS gezocht!

6 minuten leestijd

Wij zijn op zoek naar 3 nieuwe bestuursleden, zowel onze penningmeester als onze voorzitter gaan komend jaar stoppen met hun bestuursfunctie vanwege het afronden van hun opleiding. We zoeken daarom nu al naar nieuwe bestuursleden die op termijn de ambitie hebben om penningmeester of voorzitter te worden. Er is dan ruim tijd om je in te werken. Daarnaast is het voor de samenstelling van het bestuur wenselijk dat een basisarts (anios of arts-onderzoeker) het bestuur komt versterken. 

De Jonge Specialist streeft naar de meest innovatieve, doelmatige en kwalitatief beste medische vervolgopleidingen ter wereld. Cruciaal onderdeel hiervan is een gezond werk- en opleidingsklimaat waarin oog is voor talent en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Dit doen we door als onafhankelijke organisatie op te komen voor een gezond en veilig werk- en opleidingsklimaat, waar kwaliteit en individuele ontwikkeling voorop staan. We geven gevraagd en ongevraagd advies en bewaken de kwaliteit, arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden van de opleiding en werkomgeving van onze achterban. Door samen te werken met andere partijen in het zorglandschap, zoals de Federatie Medisch Specialisten en de LAD  bereiken we onze doelen. Het bestuur is gezamenlijk verantwoordelijk voor de koers en het beleid van de vereniging.

Wil jij je hiervoor inzetten? Dan is een functie als bestuurslid iets voor jou!

Inhoud bestuursfunctie
Elk bestuurslid is verantwoordelijk voor meerdere dossiers, die zijn onderverdeeld in de portefeuilles Versterken vereniging & algemene zaken, PR & Communicatie, Arbeidsvoorwaarden, Arbeidsomstandigheden en Opleiding & Ontwikkeling. Op de meeste dossiers werk je samen met een ander bestuurslid om de projecten vorm te geven en uit te voeren. Hieronder vind je meer informatie over de inhoud van de functies en dossiers waar we nu versterking voor zoeken.

Beschikbare functies

Voorzitter (alleen voor aios)

Als voorzitter van DJS werk je dossier overstijgend. Dat betekent in de praktijk dat je inhoudelijk op hoofdlijnen op de hoogte bent van alle portefeuilles en het gehele bestuur faciliteert en ondersteunt in haar werkzaamheden. Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van het jaarplan en de taakverdeling, je zit de vergaderingen van het bestuur en de ledenraad voor. Daarnaast ben jij het gezicht en aanspreekpunt van De Jonge Specialist, onderhoud je de contacten met diverse externe partijen zoals het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de zusterverenigingen (zoals de LOVAH). Ook heb je periodiek overleg met de voorzitters en directeuren van de Federatie Medisch Specialisten en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en ben je toehoorder bij de bestuursvergaderingen van de Federatie en LAD. De huidige voorzitter van DJS rondt haar opleiding eind 2024 af en zal haar bestuursfunctie medio 2024 overdragen. We zoeken nu alvast een algemeen bestuurslid met de ambitie om voorzitter te worden, zodat er ruim de tijd is om je in te werken. Interesse in en affiniteit met PR & communicatie zijn een pre.

Penningmeester
Als penningmeester ben je verantwoordelijk voor de financiële gezondheid van DJS. Dit houdt in dat je de jaarlijkse begroting opstelt, het financieel jaarverslag vervaardigt, facturen accordeert en de declaraties van bestuursleden en andere vrijwilligers afhandelt. Je wordt daarbij ondersteund door de controller en verenigings- en beleidsadviseur van het bureau van DJS. Van jou verwachten we interesse in de financiële organisatie van DJS en dat je georganiseerd en gestructureerd werkt.
De huidige penningmeester is nog in functie tot eind 2023. Je start daarom als algemeen bestuurslid en krijgt dossiers toegewezen binnen de portefeuille arbeidsvoorwaarden. Daarnaast word je ingewerkt in het penningmeesterschap, zodat je die functie aan het eind van het jaar kunt overnemen.

Algemeen bestuurslid Basisartsen (alleen voor anios en arts-onderzoekers)
De Jonge Specialist is er niet alleen voor aios, maar ook voor anios, arts-onderzoekers en net afgestudeerde artsen die nog geen keuze voor een vervolgopleiding hebben gemaakt. Als bestuurslid dat de basisartsen vertegenwoordigt, houd je je vooral bezig met dossiers die relevant zijn voor deze groep, zoals de arbeidsmarkt voor basisartsen en Start als arts (een initiatief van DJS, LAD en KNMG om basisartsen te ondersteunen in het keuzeproces voor een vervolgopleiding).

Wat verwachten we van een bestuurslid?

  • Als bestuurslid ben je het visitekaartje van DJS!
  • Bij een eigen dossier hoort een werkwijze die leidt tot het realiseren van resultaten. Bestuursleden worden geacht slagvaardig op te treden, in te spelen op relevante ontwikkelingen, de handen uit de mouwen te steken en voldoende beschikbaar te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor de dossiers die tot zijn of haar takenpakket behoren.
  • Het aantal uren in de week varieert, maar we verwachten minimaal een inzet van 8 uur per week, voor de functie van voorzitter is dat minimaal 10 tot 15 uur per week. Houd er rekening mee dat overleggen met externe partijen regelmatig overdag plaatsvinden. Overleg ook met je opleider of jij hiervoor tijd kan krijgen. Flexibiliteit is noodzakelijk om de bestuursfunctie te kunnen uitvoeren.
  • Ledenraadsvergaderingen en bestuursvergaderingen vinden plaats op de derde woensdag van de maand, afwisselend fysiek in Utrecht en online via Zoom. Aanwezigheid is een vereiste en we verwachten dat je de hele middag en avond beschikbaar bent.
  • Daarnaast zijn er geregeld beleidsweekenden voor het bestuur en vinden vergaderingen van werkgroepen, commissies en redacties in de avonden plaats.
  • Als bestuurslid heb je affiniteit met de doelstellingen van DJS. Je bent integer, verantwoordelijk en onafhankelijk (het is dan ook niet mogelijk om tegelijkertijd in een ander bestuur zitting te hebben zoals in het bestuur van een AAV of juniorvereniging).
  • Het bestuur van DJS is geen bestuur op afstand en beschikt niet over een groot bureau. Als bestuurslid ben je dus zowel strategisch als uitvoerend bezig.
  • Eerdere bestuurservaring is een pre, maar geen vereiste. 
  • Alleen leden van De Jonge Specialist kunnen solliciteren naar een bestuursfunctie. De duur van je lidmaatschap speelt daarin geen rol.
  • Voor een evenwichtige samenstelling van het bestuur zoeken we een goede mix van mannen en vrouwen, regio en type instelling.
  • Vanwege de huidige samenstelling van het bestuur zijn aios interne geneeskunde deze keer uitgesloten van deelname.

Solliciteren?

Als jouw interesse is gewekt, zien wij graag je schriftelijke motivatie en cv tegemoet voor 8 mei 2023 via info@dejongespecialist.nl. Je kan je sollicitatie richten aan Anne Koppelaar, voorzitter DJS.

Natuurlijk kan je via dit e-mailadres ook meer informatie krijgen over De Jonge Specialist en deze vacatures. De sollicitatiegesprekken vinden medio mei plaats in de avonduren in de Domus Medica te Utrecht.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.