ABS-artsen: Wat heb jij nodig om het vol te houden?

2 minuten leestijd

Wat als je – ongemerkt – steeds vaker een glas wijn drinkt om ‘écht even te kunnen ontspannen’ of een ‘pammetje’ neemt na je nachtdienst om goed te kunnen slapen? En wat nu als dit sluipenderwijs een risico wordt voor je eigen gezondheid, voor de patiëntveiligheid en voor de kwaliteit van zorg waarvoor je staat? ABS-artsen, een initiatief van de KNMG, is er speciaal voor artsen (in opleiding) én hun omgeving bij problematisch middelengebruik en verslaving. ABS staat daarin voor abstinentie en het antiblokkeersysteem van een auto.

Het Steunpunt ABS-artsen biedt vertrouwelijke hulp, advies, begeleiding en/of monitoring. Coassistenten en a(n)nios  kunnen met vragen voor zichzelf of een collega contact opnemen met de experts van ABS-artsen door te bellen met 0900 0168 (werkdagen 9.00-20.00) en of te mailen naar infoabsartsen@u-center.nl.

Bespreekbaar maken: toolkit en e-learning

Verder werkt ABS-artsen aan het bespreekbaar maken van problematisch middelengebruik en verslaving in de gezondheidszorg. Hiervoor is een speciale online toolkit ontwikkeld. Hierin vind je onder andere een geaccrediteerde e-learning hoe je problematisch middelengebruik en verslaving kunt herkennen en een animatie hoe je het bespreekbaar kunt maken. Speciaal voor coassistenten en a(n)ios is een onderwijsmodule (4 accreditatiepunten) ontwikkeld die je gemakkelijk kunt downloaden. Met de onderwijsmodule, die bestaat uit de e-learning, voorbereidende (thuis)opdracht en groepsbijeenkomst, krijg je zicht op jouw copingstrategieën en referentiekader ten aanzien van problematisch middelengebruik en verslaving. Ook leer je signalen van problematisch middelengebruik en verslaving herkennen en krijg je handvatten aangereikt om het bespreekbaar te maken. Tijdens de groepsbijeenkomst oefen je je gespreksvaardigheden aan de hand van casussen. Deze onderwijsmodule kan door jouw opleiding (OOR, leerhuis, faculteit) zelf georganiseerd worden.

Ben je geïnspireerd en wil je problematisch middelengebruik en verslaving bespreekbaar maken of de onderwijsmodule introduceren binnen jouw opleiding? Neem dan contact op via toolkit@abs-artsen.nl of bel met Marlies de Rond, beleidsadviseur KNMG: 088 – 44 04 223 over de mogelijkheden.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.