Meest gestelde vragen over zondagsdienst in umc’s op 26 oktober

3 minuten leestijd

De NFU is niet ingegaan op het ultimatum voor een betere Cao UMC. Dit betekent dat een nieuwe zondagsdienst wordt voorbereid op dinsdag 26 oktober in alle umc’s. A(n)ios die in een umc werken, kunnen daar ook aan meedoen.

Waarom een zondagsdienst?

Wie lid is van De Jonge Specialist kan zonder extra kosten lid worden van de LAD, de artsenvakbond die ook de belangen van anios, aios en arts-onderzoekers behartigt. De LAD is aangesloten bij FBZ, een van de cao-partijen bij de Cao UMC. De cao-partijen hebben maandenlang onderhandeld over een nieuwe Cao UMC, met als resultaat een eindbod van de NFU. Dit eindbod is na ledenraadpleging door FBZ afgewezen. Om de NFU duidelijk te maken dat er écht betere afspraken moeten worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden van artsen en andere zorgprofessionals, wordt daarom op 26 oktober actiegevoerd door middel van een zondagsdienst.

Wat is een zondagsdienst?

Tijdens een zondagsdienst werk je op een doordeweekse dag alsof het zondag is. Je draait dus geen spreekuur en er zijn geen geplande of electieve opnames, met uitzondering van spoedopnames. Ook opnames op de IC, kraam/couveuse-afdeling en de afdelingen oncologie en hartbewaking gaan over het algemeen door. 

Wat moet ik doen om mee te kunnen doen aan de zondagsdienst?

Meld je bij ons aan via dit formulier van de LAD. Meld je daarnaast aan bij het lokale actiecomité in jouw umc. In ieder umc is een actiecomité opgericht dat de zondagsdienst binnen dat umc coördineert. Dit actiecomité moet exact weten welke afdelingen meedoen op 26 oktober, omdat dit moet worden vastgelegd in een actiedraaiboek. Op het intranet van alle umc’s staan de contactgegevens van het lokale actiecomité. Als je ze niet kunt vinden, mail ons dan even, dan helpen we je hierbij.

Moet ik op 26 oktober aanwezig zijn in mijn umc?

Een zondagsdienst is geen verkapte vrije dag. Als je meedoet en bent ingeroosterd, moet je dus wel aanwezig zijn. Je ziet geen patiënten, maar kunt bijvoorbeeld administratieve werkzaamheden uitvoeren. Ook kun je meedoen aan het actieprogramma in je umc. 

Mogen a(n)ios die niet lid zijn van DJS/LAD ook meedoen aan de zondagsdienst?

Als je lid bent van DJS/LAD, ben je beschermd op grond van het collectief actierecht. Dit betekent dat je werkgever geen rechtspositionele maatregelen mag nemen (zoals ontslag) wegens werkweigering. Als je geen lid bent kun je ook meedoen, mits de staking rechtmatig is. 
Goed om te weten: een zondagsdienst is een actiedag. Als je de overeengekomen arbeid niet verricht, bestaat er geen recht op loon. Tijdens een zondagsdienst wordt echter gewoon gewerkt, maar niet al het afgesproken werk wordt verricht. In theorie kan je werkgever je dus korten op je salaris. Wij achten de kans echter niet groot dat je werkgever tot looninhouding overgaat: je bent namelijk gewoon in je umc aan het werk en helpt patiënten in spoedeisende gevallen.

Meer weten? 

Bekijk de FAQ van de LAD of mail naar info@dejongespecialist.nl.

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.