Arts voor Verstandelijk Gehandicapten worden

2 minuten leestijd

Als je de afkorting “AVG” hoort, waar denk je dan aan? Wees eerlijk. “Algemene verordening gegevensbescherming”? “Aardappelen, vlees, groente”? En daar gaat het al mis. De afkorting voor Arts voor Verstandelijk Gehandicapten is verwarrend. Ook als je zegt waar de afkorting voor staat, ontvang je niet zelden een glazige blik. Dit moet anders! Daarom stellen wij graag de AVG opleiding aan jullie voor.

In Nederland bestaat sinds 20 jaar een medische vervolgopleiding waarbij je alles leert over mensen met een verstandelijke beperking en de bijhorende syndromen. Als AVG heb je specialistische kennis op het gebied van psychofarmaca en anti-epileptica. Daarnaast verricht je periodiek preventief onderzoek, zoals antipsychotica controles en de jaarlijkse syndroom specifieke health check. Je komt zeldzame casuïstiek tegen en het werk is gevarieerd met huisbezoeken, poliklinische spreekuren en multidisciplinaire overleggen.

Afgelopen jaren was er een gemiddelde instroom van 17 aios per jaar. Maar het Capaciteitsorgaan adviseert een structurele jaarlijkse instroom (vanaf 2021) van 48 tot 57 aios. Kortom, volop opleidingsplekken en ook voor de afgestudeerde AVG is er veel werkgelegenheid.

Ben je nieuwsgierig hoe een werkdag van een AVG eruit ziet? Loop een dag mee of stel je vragen aan de aios-vereniging van de AVG opleiding, de VAAVG via bestuur@vaavg.nl of kijk op www.avgopleiding.nl

Werken aan een gezonde werkomgeving en toekomst?

Word lid van De Jonge Specialist en profiteer van al onze lidmaatschapsvoordelen.